Копенхаген – рай за велосипедистите

12.06.2015

Най-удобният град за велосипедистите в света е Копенхаген. Класацията е изготвена според индекса на дружеството за дизайн в Копенхаген.

Този индекс отчита развитието на градските веломрежи, удобствата за велосипедистите, както и изискването велосипедите да са безопасни за всички участници в движението.

Велоалеи

Челната тройка на градовете, удобни за велосипедисти, се допълва от Амстердам и Утрехт, което не е изненада за никого, предвид местната инфраструктура и популярността на този вид транспорт.

Повечето градове в Дания и Холандия имат еднопосочни велоалеи, които нямат досег нито с автомобилните платна, нито с пешеходните зони.

В тях градското пространство е проектирано за използването на велосипеди, а не е адаптирано впоследствие за нуждите им, както е в България.

В челната десетка за най-удобни за велосипедисти градове място намират още Страсбург, Айндховен, Малмьо, Нант, Бордо, Антверпен и Севиля.

Приятната изненада в класацията и класирането на Буенос Айрес в първата двадесетица. София не попада в класацията по обясними причини.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати