Непал отново посреща туристи

16.06.2015

Непал отново отвори за туристи културно-историческите си обекти. Те бяха силно засегнати от двете последователни унищожителни земетресения, които отнеха живота на над 8700 души и сринаха до основи хиляди сгради в планинската държава.

Сред пострадалите от труса забележителности бяха и редица храмове, сгради и др. обекти, особено популярни сред чуждестранните туристи.

Непал
Снимка: EPA

Икономиката на бившето кралство е силно зависима от приходите от туризъм.

Сред обектите, които отново са отворени за туристи, се намират е шест от общо седемте паметника на световното културно-историческо наследство, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО, информира министърът на културата в непалското правителство Крипасур Шерпа.

Шерпа се обърна с апел към чуждестранните туристи да се завърнат обратно в Непал, защото приходите от техните посещения ще подпомогнат възстановяването на страната.

За да се гарантира безопасността на посетителите на някои от по-силно засегнатите обекти ще бъдат раздавани предпазни каски.

По данни на властите в Непал унищожителните трусове са засегнали общо 741 исторически паметници, за чието възстановяване ще са необходими поне 18 милиона долара.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати