Забраняват селфита пред исторически забележителности

30.06.2015

В Еврокомисията се обсъжда забрана за публикуване в мрежата на селфита, както и други снимки, направени на фона на исторически забележителности.

Забраната за фотоси може да стане само със закон, което ще означава, че в бъдеще, за да се снима човек пред някоя от световните забележителности, той ще трябва да си извади специално разрешително.

Айфеловата кула

Експерти обясняват, че забраната за фотоси на фона на забележителности като Айфеловата кула или фонтана ди Треви в Рим е насочена най-вече към комерсиалните снимки.

Съществуват опасения, че рестрикцията може да засегне и обикновените туристи, които обичат да се увековечават пред различни паметници и после да публикуват снимките в социалните мрежи.

По силата на новите правила, които се обсъждат, те ще могат да се фотографират пред забележителностите, но няма да имат право да публикуват снимките или ще бъдат заплашени от сериозна глоба. Според чиновниците това би представлявало нарушение на закона за авторските права.

Срещу обсъжданите забрани за снимки на фона на исторически забележителности се обявиха редица организации в т.ч. фотографската организация Фрийланс, както и Уикипедия, които обявиха, че забраната за снимки пред едва ли не всяко здание в ЕС просто е нереална.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати