Музеят за история на София отваря врати навръх празника ѝ

13.08.2015

Музеят за история на София ще отвори врати на 17-ти септември, навръх празника на столицата, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова. Музеят функционираше дълги години без да притежава собствена сграда, докато не беше решено да се установи в сградата на бившата Централна минерална баня.

След продължителен и скъп ремонт, средства за който бяха осигурени от Общината и по Оперативна програма Регионално развитие, музеят е готов да отвори врати.

Музей за история на София

Той ще бъде разположен в 8 зали, в които ще бъде представена историята на София от неолита до 40-те години на XX век. Две от залите са обособени за гостуващи изложби и образци на съвременното изкуство.

Останалата част от уникалната сграда е запазена с идеята да се открие инвеститор, който да я превърне в балнео-център, като по този начин запази традицията и духа на тази емблематична за столицата сграда.

Сградата на столичната Баня има статут на паметник на културата, който при всички случаи ще бъде запазен.

В случай, че не се открие подходящ инвеститор Столична община планира да използва оставащите около 7 000 квадратни метра за културни дейности, разширение на музея и създаване на две многофункционални зали за култура.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати