Най-добре си живеят в Мелбърн и Виена

19.08.2015

Най-добрият град за живеене в цял свят за пета поредна година е Мелбърн, показва класацията на Economist Inteligence Unit, която разглежда условията за живот в 140 града в света.

На второ място се нарежда австрийската столица Виена, която е избрана и за най-добър град за живеене в Европа. Челната тройка на престижната класация се допълва от Ванкувър.

Мелбърн

В топ десет на най-добрите градове за живеене в света попадат само два европейски града – Виена и Хелзинки, като финландската столица тази година е спаднала с две места и се нарежда на десето място по качество на живот на жителите ѝ. Тя е изпреварена от Торонто, Аделаида и Калгари.

Въпреки спада в световната класация Хелзинки се нарежда на второ място в европейската класация, като успява да изпревари швейцарския град Цюрих.

Класацията на Economist Inteligence Unit показва тенденция към влошаване на качеството на живот в голяма част от градовете на Стария континент, което се дължи на войната в Украйна, строгите икономии на правителствата и атентатите.

Най-отрицателно влияние върху качеството на живот оказват заплахите за личната сигурност под формата на битова и криминална престъпност, размирици или военни конфликти.

Това е причината на дъното на класацията да се намира сирийската столица Дамаск, в който вече 4 години се води гражданска война.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати