Чуждестранни туристи атакуват българските планини, хижите ги разочароват

21.08.2015

Все повече чужденци избират да прекарат почивката си в България на планина. Не говорим за онези туристи, резервирали стаи в луксозните хотели в Балкана, а за планинарите, решили да покорят красивите български върхове.

Вече не е необичайно да чуете немска, френска или английска реч на над 2000 метра надморска височина. Голяма група чужденци бяха дошли и на езерото Бъбрека в Рила, където Бялото братство посрещна Божествената нова година и изпълни танца Паневритмия.

Спецовете по туризъм са категорични, че природата в България предлага отлични възможности за високопланински туризъм, но ние не умеем да я използваме пълноценно.

Хижа Демяница

Те дават за пример българските хижи, които имат остра нужда от ремонт, изграждане на санитарни възли и подмяна на материалната база.

През годините в България се наложи стереотипът, че планинските хижи са място, където може да се пренощува евтино в големи общи стаи и там по принцип отсядат хората с по-скромни материални възможности.

И докато родните туристи са свикнали с неудобствата, то чужденците са шокирани от факта, че трябва да чакат на опашка, за да облекчат естествените си нужди във външна тоалетна, или трябва да пренощуват в захабени чаршафи.

В България все още не е добре дефинирано понятието хижа. Съгласно приетата по-рано тази година Наредба за туристическите хижи те се разделят в три категории – с 1, 2 или 3 еделвайса.

Независимо от категорията всички хижи трябва да разполагат с осветен вход, трябва да предлагат чаршафи, завивки и огледала в стаите, а в столовите трябва да има на разположение на гостите маси, столове и печки.

Хижите, които са категоризирани с 1 и 2 еделвайса, може да бъдат с легла с дюшеци, докато тези от най-високата категория трябва да посрещат гостите си задължително с легла с матраци, както и всички стаи в тях да разполагат със самостоятелен санитарен възел.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати