Музеи отварят врати по случай Деня на Съединението

04.09.2015

Три български музея ще отворят широко вратите си по случай Деня на Съединението, който се чества на 6 септември. Безплатен ще бъде входът в Национален исторически музея, Национален военноисторически музей, както и в Музей на авиацията в Крумово.

НИМ ще посреща посетителите от 9.30 до 18.00 часа. Тогава столичани и гости на столицата ще могат да разгледат прословутите Панагюрско златно съкровище и Боровско съкровище, които доскоро бяха част от българската експозиция в Лувъра Епопея на тракийските царе.

Национален исторически музей

Националният военноисторически музей ще изненада посетителите си със специална изложба на непоказвани до този момент знамена от Съединението.

Гостите на музея ще могат да видят отблизо двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев е повел подчинените си войски към центъра на Пловдив.

Само в деня на Съединението ще бъде показан и личния щандарт на Александър I, с който той пристига в града под тепетата като княз на Северна и Южна България. Музеят ще работи от 10.00 до 18.00 часа.

Вход свободен по случай Съединението е обявил и Музеят на авиацията в Крумово, който е клон на НВИМ. Той ще приема посетители от 9.00 до 17.00 часа, като за първи път пред публика ще бъде представена тетрадка за събиране на волни помощи за въоръжаване на чета Добруджа, по-късно дарени в подкрепа на Съединението.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати