Колко струва пътуването с градски транспорт по света

08.09.2015

Пътуването с градски транспорт в София е изпитание на нервите, търпението и обонянието от години. Мнозина от онези, които го ползват по принуда всеки ден, негодуват, че цената от 4 лева за целодневна карта е твърде висока на фона на качеството на услугите, които се предлагат.

Само за сравнение ще посочим, че еднодневната карта за градския транспторт в Токио струва 5 долара или приблизително 8.75 лв. Колко обаче ще ви струва да пътувате с публичния транспорт в други европейски градове?

Мюнхен, Германия

Това е може би единственият град, който предлага възможността да си купите единичен или партньорски билет. Пътуващите сами трябва да се бръкнат с около 23.6 лева за еднодневна карта, но ако са тръгнали с другарче, цената пада до 14.60 на човек.

Стокхолм, Швеция

Стокхолм

Цената за еднодневна карта в шведската столица Стокхолм е 13.60 долара или 23.80 лв., но си струват всяка една стотинка на фона на глобата за нередовен пътник, която е 142 долара или 250 евро.

Осло, Норвегия

Еднодневните карти в Осло струват 29.55 лв., но можете да си закупите карти само за определени зони, което ще ви излезе доста по-евтино.

Копенхаген, Дания

Копенхаген се отличава с един от най-скъпия обществен транспорт в Европа. Еднодневната карта струва цели 20 долара, което очевидно е причината жителите на града масово да се придвижват с велосипеди.

Венеция, Италия

Тук е едно от малкото места, където водният транспорт се осъществява по вода. Еднодневен билет за водните автобуси на Венеция се продава за около 40 лева, но можете да си купите и 75-минути, който ще ви струва едва 15 лева.

Лондон, Великобритания

Лондон

На Острова хич не си поплюват и там цената за еднодневна карта ще ви изненада неприятно – тя е 26 долара или малко над 45 лева.

Цюрих, Швейцария

Цюрих може да се похвали с най-скъпия градски транспорт на стария континент, продиктуван вероятно от високия стандарт на живот. В швейцарския град еднодневната транспортна карта струва 34.89 долара или 61 лева и то за билет втора класа. Първокласното придвижване ще ви струва над 100 лева.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати