Хераклея Синтика е най-посещаваният античен обект у нас

01.10.2015

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. В миналото населяван от тракийското племе синти, днес той се радва на небивал интерес на туристи. Градът се намира до село Рупите и храма на пророчицата Ванга.

Интересът към античния град Хераклея Синтика нараства главоломно през последните години. От началото на 2015 година, броят на регистрираните посетители е над 30 000 хиляди души.

Очаква се до края на годината той да достигне 40 000 хиляди. За сравнение, през 2014 година посетителите са били 20 000, а през 2013 година – едва 10 000.

Хераклея Синтика
Снимка: ncoco1

Причините за небивалият интерес са няколко. Хераклея Синтика е едва на километър от църквата на пророчицата Ванга. Много от посетителите решават да посетят античния град, след като са били в храма.

Освен това, докато се строеше автомагистрала "Струма", пътят за Гърция минаваше наблизо и не се налагаше българи и чужденци на бият много път, за да достигнат до тези забележителности.

По пътя, както и между Хераклея Синтика и храмът на баба Ванга, са поставени информационни табели на български и английски език. Освен това е създадена и интерактивна платформа в интернет, която да запознае заинтересованите със съществуването на уникалното селище.

Античният град буди интерес и с непрестанните открития, които археолозите правят в него. Той е нестихващ извор на информация. Така например, съвсем наскоро, в края на август екипът, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, разкри огромна обществена сграда от ранния елинизъм ( 3-4 век пр.Хр.).

Тя е една от първите сгради, построена при създаването на селището. Съградена е от внимателно подбрани и обработени квадри. За момента относно функциите ѝ има само догадки.

Според археолозите, тя може да е служела за седалище на управителя, или е била място, където са се събирали старейшините. Археолозите са категорични, че до момента у нас подобна мащабна находка от периода на ранния елинизъм няма аналогия.

Сотир Иванов, директорът на Исторически музейПетрич споделя, че Хераклея Синтика е един от най-посещаваните обекти в България за момента. Той изразява надежда обектът да се превърне в Музей на открито.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати