Пловдив е с най-дългата пешеходна улица в света

12.10.2015

1750 метра е дължината на най-голямата пешеходна улица в света, а по нея са се разхождали повечето българи, тъй като тя се намира в Пловдив. Известна е като Главната и се намира между Джумая джамия и Малката главна – улица Райко Даскалов.

Улица

Пловдив успя да детронира улица в Копенхаген, която до скоро оглавяваше класацията най-дълга пешеходна зона с дължина от 1500 метра. Мястото в датската столица се намира в район Стрьогет и привлича хората като атрактивна шопинг дестинация.

Само до преди 3 година по Главната в Пловдив още се движеха автомобили, но кметът на втория по големина град в България успя да създаде пространство само за пешеходци.

Планира се такива зони да се създадат и в артквартала Капана. Пловдивчани предлагат в пешеходна зона да се превърне и улица Иван Вазов, намираща се между Централната ЖП гара и Партийния дом.

По думи на по-възрастните хора от града в миналото улицата е била само за пешеходци, но към днешна дата градската управа твърди, че не може да намери адекватни алтернативи за пренасочване на автомобилното движение.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Nick
Nick
06.02.2018 11:35
Бях там. А пловдивчанки са уникални :-)
1
0