Статуя на Аполон ще краси Созопол

08.01.2016

Поставянето на статуя на Аполон в Созопол предлага шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Идеята на историка дошла, след като чул, че в Гърция ще бъде възстановена статуята на Аполон на входа на главния град на остров Родос.

Димитров, който е родом от морския град, обяснява, че идеята му е напълно логична. Малцина знаят, че у нас също е имало бронзов колос на Аполон, който може да бъде възстановен. Той се е намирал в Аполония Понтика – старото име на Созопол.

Созопол

Там около 480 г. пр. Хр. именитият атински скулптор Каламис излива красива статуя на древногръцкия бог. Тя е била висока 13 м и 20 сантиметра и е седяла на мястото си повече от 400 години. В същото време тази от остров Родос е била повече от 22 метра висока, но е съществувала едва 65 години, тъй като била съборена от мощно земетресение.

Инициативата, която подема Божидар Димотров за 2016 година, е изграждането на две статуи в родния му град Созопол - едната на езичника Аполон, а другата на християнина Свети Иван Предтеча.

Идеята не е нова, но в миналото срещна съпротивата на християнската вяра. В миналото колосът на Аполон бил разрушен, след като християнството станало държавна религия, а голотата на античния бог скандализирала морала на обществото.

Когато се родила идея за възстановяването му, Сливенският митрополит Йоаникий обяви, че това ще възроди езичеството в Созопол и върху града ще се стовари божието наказание. Според него вместо езичника трябва да се изгради статуя на Св. Иван Предтеча.

Поради това идеята на Димитров е да има две статуи, за да не се сърди никой. Дали предложението му този път ще срещне по-голяма подкрепа, предстои да видим през тази година.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати