Забраняват къмпингуването и нощуването на 100 м от плажа

19.02.2016
Къмпинг на плажа

Забранява се къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа. Това беше гласувано без никакви дебати от членовете на парламентарната комисия по регионална политика. Но за да влезе въпросният текст в сила, той трябва да получи и подкрепа в пленарна зала.

Според мнозина законопроектът е доста спорен и в него има много неизяснена терминология, която може да доведе до трудности в прилагането му. Една от най-спорните точки е предложението плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност нам.

Иракли

От комисията по регионална политика гласуваха и създаването на плажове за природосъобразен туризъм, които бяха определени като морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност.

В подкрепа на решението за защита на дивите плажове, в частност Карадере, Корал и Иракли, се обявиха и много природозащитници, които обаче са против забраната за къмпингуване, паркиране и нощуване на 100 м от плажа.

Те смятат, че подобна забрана всъщност ще накара инвеститорите за презастроят зоната точно зад защитената плажна ивица.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати