Окончателно: Забраняват дивото къмпингуване на плажовете

02.03.2016

Забранява се дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 метра от плажа по цялото българско Черноморие. Спорният текст, който бе заложен в поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, бе приет на второ четене.

Глобите за онези, които все пак решат да паркират караваната си на плажната ивица, ще бъде от 1000 до 10 000 лева за физически лица. Пренощуването на плажа обаче няма да бъде наказвано, каквато идея имаше.

Палатка на плажа

Вносителите на поправките, които бяха приети, са категорични, че не е редно къмпингари месеци наред да окупират държавна собственост, каквито са всички български плажове, да изхвърлят боклуците си, където им падне и да замърсяват природата.

Все още не е ясно къде ще могат да почиват любителите на караваните и палатките, тъй като проектът за промяна на Закона за устройството на територията, в който се дефинира къде, как, колко време може да се къмпигува, все още не е внесен за разглеждане в пленарна зала.

В момента къмпингуването е определено в Закона за туризма в новата наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, която наскоро влезе в сила.

Там са определени изискванията за създаване на къмпинг, за категоризация, за достъпност, наличие на ток и вода и др.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати