Топ 5 на най-замърсените градове в света

21.03.2016
Топ 5 на най-замърсените градове в света

Замърсяването на околната среда е основната заплаха за живота на човечеството. Проблемът набира плашеща скорост и мерките за справяне с него трябва да следват тези темпове.

Токсичните вещества, които се натрупват в атмосферата и застрашават живота на планетата, са олово, въглероден оксид, азотен диоксид и всички отделени токсични частици вещество. Те проникват в дробовете на човек и бавно го тровят. Установено е, че в градовете, в които въздухът е замърсен, опасността за човешкото здраве е дори по-голяма от тази от тютюнопушенето.

Замърсяването се увеличава непрекъснато. Ето кои са градовете, в които то е най-голямо:

Линфен, Китай. Градът е заобиколен от рафинерии, фабрики и мини. Във вътрешността му също е пълно със законни и незаконни мини. Там хората не простират навън, тъй като прането бързо почернява. Да прекарате 24 часа в Линфен се равняват на това да изпушите три кутии цигари.

Топ 5 на най-замърсените градове в света

Уланбаатар, Монголия. Обявен за втория най-замърсен град и най-студената столица в света. Всички в града се отопляват на въглища, като зимно време въздухът е труден за дишане. Всеки десети смъртен случай в града е резултат от замърсяването.

Сумгайт, Азърбейджан. През 2006 година градът е обявен за най-мръсният в света от института Блексмит. В миналото той е бил център на химическата промишленост в СССР. В Сумгайт има уникално по рода си бебешко гробище, тъй като много деца се раждат с малформации и умират в ранна възраст. Смъртността в града е с 50% по-висока от средното за страната.

Дзержинск, Русия. Средната продължителност на живота тук е 42 години. Смъртността превъзхожда раждаемостта с цели 260%, което води до сигурното обезлюдяване на района. Причина за това са тоновете химически отпадъци, изхвърлени тук между 1930 и 1998 година. Във водата в Дзержинск се откриват над 200 опасни вещества.

Ахуаз, Иран. По данни на СЗО именно Ахуаз е най-замърсеният град в света. Причина за това е производството на петрол, което осигурява нужните количества за почти целия Иран. Населението тук наброява 1.2 милиона души, като продължителността на живота е най-ниската в страната.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати