Ибиса и Майорка изненадаха неприятно туристите с данък

31.03.2016

Едни от най-посещаваните летни дестинации, Балеарските острови, изненадаха неприятно гостите си с нов туристически данък, който влиза в сила от 1 юли 2016 година.

Плановете за въвеждане на подобен данък, който има за цел за подкрепи устойчивия туризъм на Ибиса, Майорка и Менарка, бяха обявени в началото на миналата есен.

Палма де Майорка

Със средствата, събрани от туристите, трябва да се подпомогнат различни дейности по опазване на околното среда на островите.

Новината за новия данък, който се въвежда на Балеарските острови, не беше посрещната радушно от туристите, които пресметнаха, че с таксата от 2 евро на ден почивката на едно четиричленно семейство с две деца на възраст над 14 години се оскъпява с 112 евро.

Туристическият данък започва от 1 евро дневно за престой в хотели с 1-3 звезди и скача на 2 евро дневно за престой в по-луксозни хотели с 4-5 звезди. По време на ниския сезон, който се простира от ноември до април, данъкът ще бъде наполовина.

От плащането на налог са освободени децата до 16 години, но не и летовниците, които планират да отседнат в апартаменти, вили и къмпинги.

През 2003 година местните власти въведоха подобен туристически данък на Балеарските острови, но той доведе до рязък спад на туристите и те се видяха принудени да го отменят.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати