Талин пусна безплатен градски транспорт

07.04.2016

Градският транспорт в Талин става безплатен. Столицата на Естония стана първата европейска държава, която предлага масов градски транспорт напълно безплатно на своите жители. Целта на тази мярка е да се ограничат задръстванията и замърсяванията на въздуха в столицата„

Около 420 000 души в момента живеят в Талин и всички те ще могат да се возят безплатно в превозните средства от градския транспорт. За целта трябва да се сдобият със специална зелена магнитна карта, която да удостоверява гражданството им.

Талин

Премахването на билетите и картите за пътуване в Талин ще доведе до загуби в размер на 12.4 милиона евро, които до този момент са били генерирани от продажбата на билети. Тази сума се равнява на около 23 процента от общите разходи за поддръжка на градския транспорт в Талин.

Според местните власти част от тази сума ще бъде компенсирана с увеличаването на обема на данъците, което се обуславя с пристигането в столицата на все повече нови жители. Само за миналата година населението на града се е увеличило с 3686 души.

От безплатната екстра са се възползвали вече повече от половината постоянни жители не латвийската столица.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати