Откриват реставрирания Античен комплекс Сердика утре

19.04.2016

От утре, 20 април, жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат напълно реставрирания Античен комплекс Сердика. Официалното откриване на музея на открито е насрочено за 11.30 часа.

Проектът за реставрация на културно-историческия комплекс се финансира от Оперативна програма регионално развитие и е на стойност 15 милиона лева.

Сердика
Снимка: Aни Петрова

Безспорно най-голямата атракция в антични комплекс е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Улицата е с почти напълно запазена автентична настилка и посетителите ще могат да минат по нея.

Зоната, която се намира на площад Независимост, има площ от 4850 кв. м и ще бъде дом на разкрити при разкопки археологически структури.

Под бул. Мария Луиза се намира второ зона с площ 3150 кв. М, която е с музеен характер и в нея е извършена цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Отделно комплексът разполага и с открита археологическа площ, която е разделена на три нива. Тази площи оформят подземния музей на открито, който показва три квартала, някога част от Антична Сердика.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати