Туристите в Антарктида нарастват

04.05.2016

Популярността на Антарктида като туристическа дестинация нараства. Ежегодно на континента идват между 35 и 40 хиляди души от цял свят.

Сезонът в Антарктида тази година ще започне през ноември 2016 г. и ще продължи до февруари 2017 г. Очаква се броят на туристите, които ще посетят острова, да надхвърли рекордните 46 хиляди.

Първият в историята туристически полет до континента е направен през 1966 година от американски бизнесмен от шведски произход на име Ларс Ерик Линдблад. Оттогава до днес популярността на Антарктида постоянно нараства.

Туристите в Антарктида нарастват

Най-големият наплив на туристи бе отчетен в сезон 2007-2008 година. След това обаче, благодарение на кризата, бе отчетен лек спад. Прогнозите за тази година са, че броят им ще надхвърли тези от предкризисния период.

Най-предпочитаната дестинация от туристите, идващи в Антарктида, е най-южното крайбрежие. Все по-нарастващият брой на туристите се дължи на няколко фактора. Единият от тях са многото интересни предложения от туристическите фирми, чиито брой постоянно се множи. Освен това се наблюдава все по-засилен наплив на туристите от Китай.

Раздвижването на туристическия сектор в региона обаче сериозно притеснява учени и природозащитници. Според тях притока на прииждащите трябва да бъде намален, за да не се превърнат хората в заплаха за уникалната природа.

Именно затова се очаква през 2017 година да бъде приложен нов закон за полярните области. Той вече е приет от Международната морска организация и предвижда количеството на туристи в Антарктика да се ограничи.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати