Музеят на розата в Казанлък с 50 процента повече туристи

09.07.2016

Музеят на розата, който отвори врати миналия месец в нова сграда в Казанлък, пожъна невиждан успех. Посещаемостта се е увеличила с невероятните 50%.

Музей на розата

Новият музей отвори на 5-ти юни. По това време в Казанлък се провеждаше ежегодният Празник на розата в града. Новопостроената сграда даде възможност в него да бъдат изложени невиждани експонати. Досега те не са показвани поради липса на място.

Експонатите в Музея на розата до един са дарения от известни и неизвестни българи и чужденци. Началото се поставя през 1967-ма година с музейна тематична сбирка. Тя прераства в музей през 1969-та година и остава такъв и до днес.

Един от най-старите експонати в музея е спасен от претопяване в пункт за цветни метали в Казанлък само преди няколко години. Древният предмет е част от розоварната, собственост на една от прочутите фамилии, занимаващи се с производство и търговия с розово масло – Шипкови.

Методът за обработка е най-древният – чрез нагряване с огън. Тя е функционирала преди повече от 100 години, от началото на 20-ти век. След козметична реставрация днес предметът може да бъде видян в музея.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати