Руското Черноморие недостъпно за руснаци

31.07.2016

Крим, Сочи и Анапа, едни от най-популярните руски курорти, са недостъпни за средностатистическия руснак. Смятани за относително евтини и достъпни, те могат да се окажат разорителни за жителите на голяма част от руските региони.

Руските икономисти са изследвали достъпността на ваканцията по Черноморското крайбрежие в района на Крим и Кавказ. Те са сравнили средните заплати във всеки регион на Руската федерация със средната стойност на самолетния билет, както и всички разходи за престой в курортите. Анализите показват твърде интересна тенденция. Оказва се, че месечната заплата на средностатическия руснак няма как да стигне за почивка на Черно море, дори за пет-шест дни.

Руското Черноморие недостъпно за руснаци

На полуостров Крим и Черноморското крайбрежие на Кавказ средната цена за настаняване в квартира или хотел е 3183 рубли на ден. В анализa не са включени хотелите с 4 и 5 звезди, които се считат за по-висок клас, както и пътуването с висок клас полет.

Данните показват, че жителите на едва 11 руски региона могат да си позволят без притеснение да отделят от месечната си заплата и да си позволят ваканция от една или малко повече от една седмица. На първо място в класацията попадат московчани, които без притеснение за бюджета могат да си позволят цели 19 дни на море. Те са следвани от жителите на автономен окръг Ямало- Ненецкия с 16 дни, Хантимайнсийският автономен окръг Югра с 13 дни и Тюменска област с 12 дни. За седмица могат да си платят жителите на Краснодарския край и Мурманска област.

Интересното е, че живеещите най-близко до морето, които могат да стигнат с него с кола, са най-нископлатени и не могат да си позволят повече от шест дни почивка. Най-лошо е положението за тези от Дегестан, които могат да прекарат на плажа едва три дни.

В проведените социологически проучвания интересът към руските черноморски курорти е крайно занижен. 26% от анкетираните дори са заявили, че няма да почиват това лято. Делът на туристите, почиващи в Крим, е двойно по-нисък от очакваното, въпреки че през изминалата година бе отчетен ръст на интереса.

Експертите са на мнение, че през следващите 10 години полуостровът ще бъде посетен от не повече от 6 милиона туристи годишно. Данните сочат, че почивката в Крим ще става все по-недостъпна за руснаците.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати