Най-дъждовните градове на планетата

25.10.2016
дъжд

Местата, на които вали много, обикновено се намират в доста отдалечени и високи райони. Има обаче няколко града, в които дъждът е ежедневно събитие, носещо огромни количества вода. Ето кои са градовете, в които вали почти целогодишно.

Куала Теренгану, Малайзия. По правило Малайзия е едно от най-влажните места на планетата, тъй като е разположена северно от Екватора. Град Куала Теренгану има дъждовен период между ноември и януари. Количеството дъжд, което пада, е средно 3 л/кв. м. През 2014-та година река Теренгану, който минава през града преля и застраши населението от 285 000 души.

Куибдо, Колумбия. 9 л/кв.м. – на толкова обилни валежи се радват 100–те хиляди души, обитаващи областта Чоко. Тук буквално липсва сух сезон, тъй като градът е разположен в близост до планини. Вали през всички сезони, всеки ден. През декември вместо едри капки вали скреж. Лятото пък гръмотевици раздират небето през ден.

Белем, Бразилия. Едва 3 л/кв.м. е дъждът в този град. Проблемът е, че дъждовните дни в Белем са 251 годишно. Дъждовният сезон тук продължава от декември до май. Най-много вали през февруари и март.

Монровия, Либерия. Град Монровия се радва на 182 дъждовни дни годишно. Средно падат по 4.5 л/кв.м. Най-влажните месеци са юни и юли, а дъждовният период продължава от май до октомври. В останалата част на годината продължава да е влажно, но пък не вали толкова много.

Кайен, Френска Гвиана. Град Кайен е столица на единствената англоговоряща страна в Южна Америка. Тя се радва на тропически климат и 212 дъждовни дни годишно. Дъждовните сезони са два - от декември до януари и от април до средата на юли. Ежегодните валежи тук са средно 6 л/кв. м.

дъжд

Мангалоре, Индия. Този град е един от сравнително малките за Индия. В Мангалоре живеят 400 000 души. Градът е разположен на Арабско море, на западния бряг на Индия, където се срещат двете реки Нетравати и Гурупур. Ежегодно тук падат по 3.5 л/кв.м. Това обаче не е най-дъждовното място в страната. По 12 л/кв.м. падат в Черапунджи и Маусунрам.

Хило, Хавай. Плажове и слънце – тези две неща ги на картичките от хавайския остров. Някои части от острова обаче, като Биг Бог и планината Пуу Кукуи, са изключително дъждовни, съответно с по 10 и 9 л/кв.м дъжд годишно. Град Хило е първенец, с 272 дъждовни дни и 3.5 л/кв.м.

Буенавентура, Колумбия. Ежегодно тук падат по 6 л/кв.м. Най-влажни са месеците септември и октомври. Сравнително сухо е между януари и април.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати