Кои са най-чистите градове в света

08.10.2016
чикаго

Съвсем естествено е, че всички искаме да живеем в чиста и здравословна среда. За съжаление, планетата ни бавно се превръща в огромно сметище. Въпреки че проблемите със замърсяването са наистина плашещи, все още има няколко места в света, които са чисти. Нужно е повече от правителствени разпоредби и публични съобщения, за да се поддържа един град. Задължение и на местните е да вземат участие в този процес и да са колкото е възможно по-екологично настроени. Има градове, които са успели да направят средата си по-чиста, а жителите си – по-щастливи и здрави. Ето и някои от тях.

женева

Женева, Швейцария

Женева е известна като един от най-богатите, скъпи и безопасни градове. Сега се откроява и с усилията си в защита на природата. Женева е дом на мрежа от глобални организации, работещи по опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Виена, Австрия

виена

Столицата и най-голям град на Австрия има население почти 1.8 милиона. През последните десетилетия Виена е инвестирала огромни суми в системите си за обезвреждане на отпадъците, което сега й се отплаща. Освен това жителите й са с много високо екологично съзнание и помагат на властите в поддържането на чистотата.

Рейкявик, Исландия

Намиращата се в непосредствена близост до Арктическия кръг страна е сред най-чистите в света, което обяснява и присъствието на столицата й в този списък. В града практически няма замърсяване.

Хелзинки, Финландия

Хелзинки е столицата и най-големият град на Финландия. Жителите му са ангажирани с опазването на околната среда и поддържането на улиците чисти. За да се намали потреблението на енергия в града до минимум, е проектирана сложна система за генериране на топлина от електричество.

Хонолулу, Хавай, САЩ

Хонолулу е едно от най-чистите и зелени места в света, което се дължи на изолацията му.

копенхаген

Копенхаген, Дания

Столицата на Дания е силно отдадена на усилията за подобряване на околната среда. Значителните инвестиции в пречистването са подобрили качеството на водата в пристанището толкова, че може да се използва за плуване.

Чикаго, Илинойс, САЩ

Въпреки че има 2.7 милиона жители, третият по големина град в САЩ има репутацията на много чист и екологичен. В Чикаго са посадени над 186 000 кв. м градини на покривите из целия град, за да се подобри качеството на въздуха. За да се намалят вредните емисии, обитателите на града са насърчавани да използват обществения транспорт.

хамбург

Хамбург, Германия

Вторият по големина град в страната от години е хвален за екологичните си усилия. Поставил си е за цел намаляването на емисиите от СО2 с 80% до 2050 година. Властите в града са споделили подробности за плановете за разработване на зелена мрежа. Това означава, че хората вече няма да се нуждаят от колите си, за да обикалят града.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати