Музеи и галерии отварят вратите си за малчуганите по празниците

14.12.2016
Сурвачка

В навечерието на най-светлите празници от годината много родни музеи и галерии отварят широко вратите си за малчуганите, като организират за тях различни интересни работилници. Децата ще могат да се научат да тъкат на стан, за усвоят различни техники за рисуване и дори да измайсторят сами сурвачката за Нова година.

Регионалният исторически музей в Кюстендил открива своята декемврийска работилница за деца на 15, 16 и 17 декември, като нейната основна тема ще е тъкачеството.

Малчуганите ще работят в специализирания детски кът, в който има вертикален стан с два панела и малки хоризонтални станове, купени с подкрепата на Министерството на културата.

От 15 до 18 декември работилница организира и Регионалният исторически музей в София. Станалото традиционно вече Коледно ателие ще се провежда от 11, 12. 14 и 15 чака в сградата на музея на площад Бански 1.

Художествена галерия

Ателието има за цел за подготви малчуганите за Рождество и да им покаже как сами да си изработят играчките за елхата. Цената за участие е 10 лева на дете, а придружаващият го възрастен получава право на безплатно посещение в музея.

Коледна работилница организира и Регионалният исторически музей в Стара Загора на 20 декември. На 20 декември от 10 до 14 часа малчуганите ще се научат как сами да си измайсторят сурвачка в ателието Благословията на българската сурвачка.

Работилницата ще се намира на 4-то експозиционно ниво в музея. Таксата за участие е 3 лева за дете, а неговият придружител получава правото на безплатно посещение.

Коледа в музея обещава Софийската градска художествена галерия, която съвместно с фондация Изиарт организира от 27 до 30 декември художествени ателиета. Етнографски ателиета се организират и в галерията на Държавния архив, както и в Етнографския музей, който ще забавлява малчуганите на 16 и 17 декември.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати