Охридското езеро застрашено заради прекомерната експлоатация

30.01.2017
Охридско езеро

Една от перлите на туристическия бизнес в Македония - Охридското езеро, е застрашено заради прекомерната си туристическа експлоатация, предупреждават еколозите.

Най-засегната е частта от езерото, която се намира точно на границата между Албания и Македония, където ще има пристанище за яхти, голямо шосе и ски писта.

Охридското езеро, което е най-старото езеро в Европа е част от списъка на ЮНЕСКО на световното природно и културно наследство. Езерото е дом на хиляди растителни и животински видове, в т.ч. над 200 ендемични. Всички те обаче са застрашени от редица проекти за развитие на туристическата инфраструктура в района.

Опасност се явяват плановете на правителството на Македония за развитие на национален парк Галичица, който ще бъде съфинансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проектът заплашва да съсипе над 50 хектара мочурище, което играе ролята на естествен прочистващ филтър за Охридското езеро.

Еколозите са категорични, че ако плановете на правителството на Македония се осъществят, Охридското езеро ще бъде извадено от списъка на ЮНЕСКО на световното природно и културно наследство и ще стане част от другия списък на организацията - на застрашеното наследство.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати