София , привлекателно място за исторически туризъм

15.02.2010
София , привлекателно място за исторически туризъм

София е освен столица и място, на което се преплитат различни култури от различни епохи. Това я прави още по - привлекателна като място за исторически туризъм. Като добавим и идеята да кандидатства за културен паметник на ЮНЕСКО, София може да се превърне в още по- желано туристическо средище.

Тук под църквата "Света София" археолозите разкриха останки от още четири църкви, 42 гробници, мозайки и стенописи от различни епохи. Всички те бяха разгледани от кметицата на София Йорданка Фандъкова и зам. - министърът на културата Тодор Чобанов.

В подземието през пролетта на 2011 година ще бъде направен музей и любителите на историята ще могат да го посещават. За направата му общината и Министерството на културата ще разработят и представят пред ЕС детайлен проект.

София не може да не се гордее, че останките от най - старата открита църква са от времето на император Константин, а откритите гробници датират от I-III век. Базиликата пък е от началото на VI век.

Така с обединените усилия на общината и Министерството ще се обогати историческия фонд на София и ще се увеличат нейните възможности за развитие на исторически туризъм.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати