Топ пет места на Витоша за бягство от жегата в града

16.08.2017
Витоша

Планина Витоша за седма поредна година печели първото място по интерес от страна на туристите. Три автобуса превозват безплатно туристите – пешеходци и велосипедисти. Транспортът ще се движи по график всяка събота и неделя до началото на есента – 24 септември 2017 г. Така, освен че се намаляват вредните емисии в столицата, автобусите насърчават хората да прекарват повече време в планината.

Полите на Витоша са една от алтернативите за разхлаждане през летните горещини. Местата за отдих и развлечение са повече от много. Приказни места като Боянския водопад, местността Комините, резерват Бистришко Бранище, Златните Мостове, Ветровала, Алеко и много други ежедневно посрещат хиляди туристи.

Най-известната планина предлага на посетителите си богат набор от забавления. Байк, парапланеризъм, фрийрън, катерене и яздене – за всекиго по нещо. Ако пък не сте фен на спорта, то може да се насладите на някои от културно-исторически забележителности. Ето кои са петте места, които задължително трябва да посетите на Витоша:

Златните мостове

Златните мостови
Снимка: Nameofrose

Мястото с огромните овални каменни блокове, разпръснати по широкото корито на реката, са впечатляващи. Наричат ги Златни мостове, защото на слънце покритите с жълтеникави лишеи морени придобиват златист цвят. Друга легенда е, че в пясъка в реката има злато, което се оказва и чиста проба истина. Златните мостове впечатляват както с камъните си, така и с огромните смърчови дървета, вековния бук и красивите брезички.

Черни връх

Черни връх

Първенецът на Витоша определено трябва да се види поне веднъж в живота. Има разбира се и ентусиасти, които се качват на най-високия връх на Витоша всяка седмица. Най-често предпочитаният път за Черни връх тръгва от Златните мостове – основният изходен пункт за походи във Витоша. Разстоянието е с дължина 8.5 км. То се преполовява за около 2 ч. 30 мин. Маршрутът минава през хижа Кумата, местността Конярника и заслон Самара. На върха има чайна, в която се предлагат вкусни гозби. Лятно време градусите на Черни връх едва преполовяват 20, което прави мястото идеално за разхлада.

Дендрариумът

Любимо място на софиянци за излети. За децата са изградени атракции. Най-популярен е въженият Парк на предизвикателствата Дендрариум. Той се намира на разклона на пътя за Копитото и Златните Мостове. Туристи и семейства се радват на езерата, беседките, алеите и невероятната ботаническа градина, съставена от дървета.

Железница

Железница
Снимка: Блогът на hel

Близо до града, тук се озовавате на невероятно място, далеч от градския шум и близо до прекрасна природа. Едва на няколко минути от село Железница може да си осигурите спокойствие и прохлада. Железница предлага на туристите термална вода, която извира в района. Реката и местата за пикник около нея са предпочитано място за пикник.

Хижа Алеко

Хижа Алеко

Това е предпочитано място от любителите на ски спортове. В летните месеци районът също се радва на огромен брой посетители. Малко от посетителите знаят, че това е първата туристическа хижа, построена на Витоша. Хижата е най-големия паметник на родоначалника на туристическото движение в България - Алеко Константинов.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати