Окончателно: Палатките и караваните на Кара Дере са разрешени

08.09.2017
Кара Дере

Къмпингуването в Кара Дере е разрешено. Това стана с решение на Върховният административен съд.

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил отмяната на забраната за къмпингуване на Кара Дере. Решението е взето от тричленен състав на съда и е от 20 юни тази година. С него се оставя в сила решението от 2015 година на Административния съд във Варна.

Тогава съдът отмени общинска забрана за палаткуване и къмпингуване извън туристическите обекти на територията ѝ. Повод бе жалба от страна на представители на гражданска група Да спасим Кара Дере.

Делата, които се точеха толкова дълго, бяха по повод жалба от страна на ощетената община Бяла. През 2015-та година там бе въведена общинска наредба за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията в Бяла.

Тя забрани разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги. Бяха предвидени глоби за нарушаване на тази забрана бяха от 100 до 500 лева. След като Административния съд във Варна я отмени, логично последва отговор - жалба.

Според съдиите от ВАС наредбата е приета при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на мотиви. Така днес всеки желаещ може да разпъне палатка или да спре с каравана на Кара Дере и да се наслади на това уникално място.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати