Великденския остров ще стане защитена територия

15.09.2017
Великденския остров

Великденският остров става защитена територия. Предстои създаването на нова морска територия, която ще е най-голямата в Южна Америка.

Идеята за създаване на защитена морска територия трябва да бъде официално одобрена от полинезийския народ Рапа Нуи, който живее на Великденския остров в Тихия океан. По план тя ще бъде с площ от 720 000 кв. км и ще се намира на 3500 км от континента.

Великденският остров е най-известен с моаите си – повече от 600 огромни, издължени каменни фигури. Повечето от тях са високи от 9 до 15 м и тежат до 250 тона. Издялани са от вулканичната туфа на острова и транспортирани на километри, за да бъдат изправени върху грамадни каменни олтари, наречени аху. До ден днешен никой не може да отговори на въпроса коя цивилизация е изградила монументалните статуи.

Моаите са само част от чара на Великденският остров. В тропическите води около него има коралови рифове, някои от които са уникални и не се срещат другаде по света. Стремежът към защита на това уникално по рода си място е логичен. Месните власти определят този акт като исторически напредък.

Великденски остров

Защитените морски зони представляват райони, в които човешката дейност е ограничена или забранена. Така се запазват намиращите се там животински видове и биоразнообразието. Местните жители са одобрили съвместното управление на тази зона с представители на държавата. В момента единствените, които имат право да ловят риба там, са хората от народа на Рапа Нуи.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати