Енергиен триъгълник до Пловдив удиви света

08.01.2018
Родопи
Енергиен триъгълник до Пловдив удиви света

Уникален по рода си енергиен триъгълник в България привлича туристи от цял свят. Той се намира на 50 км от Пловдив и е на път да се превърне в световна забележителност.

На по-малко от час път от Пловдив и точно 27 км от Асеновград се намират няколкото китни села Мостово, Врата и Кабата. Сгушени в тайнствените Родопи, те предлагат на света едни от най-популярните туристически дестинации у нас – Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.

Река Сушица /или Мостовска Сушица/ извира от Караджов камък в село Мостово. Тя си е направила естествен каменен мост, откъдето идва и името на селото. В него туристите могат да се насладят и на няколко уникални по рода си огромни пещери - Гаргина дупка, дълга 524 м, Водната пещера, дълга 455 м, и Троицата с дължина 141 м.

Село Мостово

Единственият начин да се доберете до селото, е по пътя Асеновград – Мостово. Пътят е около час и единствен ориентир е маркировката посока Кръстова гора. Малко преди нея се излиза на ливадите под Кръстова гора, като се хване отклонението надясно. От там се открива уникална гледка към Белинташ, Караджов камък и Хайдукташ. Ентусиастите излизат на черен път, по който се стига до село Мостово и пещерата Гаргина.

Разходката в пещера Гаргина трябва да се прави само от опитни водачи. Тя е с най-голяма дължина в подрайона на Мостово - Орешец, който е част от Добростанския пещерен район - 524 м. Именно тук зимуват и се размножават прилепите в Западни Родопи. Сред тях са изключително редките видове голям и малък подковонос, голям нощник, остроух нощник, дългопръст нощник и пещерен дългокрил. Гаргина дупка е обявена за защитена местност, именно с цел опазване на местообитанието на редки и защитени видове прилепи.

Караджов камък

Именно тук се намира енергийният триъгълник, който привлича туристи от целия свят. Наоколо се намират махалите Чуката, Корджувци, Ряката и Чотровци, които в по-голямата си част са обезлюдени, но именно това ги прави атрактивни дестинации за селски туризъм.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати