Археологични находки в София при строителството на метрото

17.03.2010
Археологични находки в София при строителството на метрото

София има толкова богато историческо минало, че при всяка копка тук се откриват останки от различните епохи. Това стана и при извършването на изкопни работи във връзка със строителството на метрото.

В района на ЦУМ бяха открити останки от средновековна църква, антични сгради и гробове. Машините са разрушили част от от запазената стена, но стенописите са оцелели.

Ценните находки говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти. Според специалистите те са вероятно от втората половина на XII или XIII в.

Археологическите разкопки се ръководят от Марио Иванов. Всичко открито тук са нови находки, защото този терен не е проучван. Това обаче ще създаде проблем със строителството на метрото, защото то не може да продължи, докато не се направят археологическите проучвания.

Според археолога има две решения на дилемата за запазването на историческото минало на София. Едното е всичко да бъде извадено и поставено в музей, а другото е нивото на метрото да слезе по - надолу. Така антиките ще бъдат запазени.

И двете решения обаче, са свързани с изразходването на много средства, което създава допълнителни затруднения.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати