Арбанаси

08.10.2011
Арбанаси

Арбанаси е едно от най-интересните места, които могат да се видят, когато говорим за българска история, култура и традиции. Арбанаси е старинното селище, което е разположено на високо плато, от което се открива красива гледка към хълмовете Царевец и Трапезица. Само на 4 километра от старопрестолната столица Велико Търново, в рамките на Арбанаси е изграден архитектурният резерват, който е един от 100-те национални туристически обекта, изготвени по списъка на Българския туристически съюз. Печат може да се вземе в църквата „Рождество Христово”.

Това, което е отличително за Арбанаси и което създава неповторимата атмосфера на селото са монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса. Те впечатляват с резба и стенна живопис, създадени межди 14 и 18 век. Красивата природа, множеството архитектурни паметници са причина днес Арбанаси да привлича годишно хиляди туристи от цял свят.

Освен това огромното историческо наследство на Арбанаси е това, което кара доста археолози и историци непрекъснато да проучват селището. С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. за "историческо селище" от национално значение.

По улиците на Арбанаси

Къщите в Арбанаси са уникални по своята архитектура, която не взаимства стилове от нито един друг край на страната.

Най-старите каменни постройки в Арбанаси са сходни с типичната търновска болярска къща. Те нямат балкони и екери, като днес в Арбанаси са запазени две такива - на хаджи поп Панайот и на чорбаджи Георги. Издигнати са изцяло от камък и доста наподобяват малки крепости с вътрешни стълби. Отвън домовете са оградени със здрави каменни порти, които се наричат караулки.

Има специално място и за нощния пазач в т.нар.ниши (фириди). Прозорците на тези стари къщи в Арбанаси са малки, с железни решетки. В Арбанаси могат да се видят и постройки, които са значително по- големи, с дебели каменни основи, като обикновено вторият етаж е паянтов, измазан с вар.

Арбанашки Манастир

Типични за строителството през 18 век са китните къщи с открит чардак без прозорци, като обикновено те са закрити с дъсчени капаци, които се отварят към градината. Външният вид на типичната къща в Арбанаси е скромен и строг, но той контрастира на интериора, който се отличава в богатство и разкош. Почти всички къщи имат скривалище. Днес едни от най-интересните за посещение стари къщи в Арбанаси са двете музейни Костанцалиевата и Хаджиилиевата.

Особено красиви са старинните арбанашки чешми с техните големи стрехи. Такива са Коконската и Пазарската чешма. Коконската чешма в Арбанаси се намира срещу Костанцалиевата къща и е строена през 1786 годинаот Мехмед Саид ага. На лицевата страна на тази старина в Арбанаси и до днес може да се прочете каменен надпис с релефни букви на староарабски, който гласи: „Който я гледа и пие, ще му дойде светлина на очите и душата."

В Арбанаси има цели седем китни български църкви, които са уникални паметници на културно историческото българско наследство. Църквите в Арбанаси са издигнати между 14-18 век - . „Рождество Христово", „Св. архангели Михаил и Гавриил", „Св. Димитър", „Св. Атанас", „Св. Георги", „Св. Богородица" и „Св. Никола", последните две от които по-късно стават манастири.

Всички църкви в Арбанаси са еднокорабни, едноапсидни, като имат две самостоятелни отделения – мъжко, което е източно с главния олтар и иконостаса, и женско, намиращо се на западния край. Уникални със своите стенописи, църквите в Арбанаси греят с живопис, която отразява преходен период към изкуството на българското Възраждане и неговата връзка със старопрестолната столица Велико Търново.

Църквата „Рождество Христово" в Арбанаси е най-старата, най-голямата по площ и най-интересната, която посетителите могат да разгледат. Този храм е издигнат някъде през 15 век, като през 17 е значително разширена. Художественото изкуство на църквата също датира от тези векове. Особено впечатление прави композицията „Страшният съд". Части от този най-стар живописен слой са открити и по стените на наоса и олтара на мъжкото отделение. До входа на параклиса вляво може да се види изобразено „Колелото на живота".

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати