Град Бат

15.11.2010
Bath

Град Бат (Bath Town) е разположен на 160 километра в западна посока от английската столица Лондон, в графство Съмърсет (Somerset) и на 21 километра югоизточно от Бристол (Bristol). В Бат живеят по-малко то 100 000 души, но годишно в градчето пристигат милиони туристи от цял свят. Причината за това се крие в огромният исторически и архитектурен потенциал на днешното наследство на Бат. Тук могат да се видят паметници като Римските бани в центъра на града, великолепната и първокласна жилищна сграда, известна като Кралския полумесец и още доста други забележителности. Заради тях днес Бат е включен в списъка на ЮНЕСКО със Световното историческо и културно наследство.

От доста време град Бат е една от най-предпочитаните дестинации на англичаните за културен туризъм. Пътят от Лондон до град Бат е само два часа с влак и малко повече от един с кола. Това място може да даде на човек нещо различно и много по-възвишено от краткотрайни впечатления над исторически град. В атмосферата на градчето се усеща, че тук историята се е загнездила с дълбоки корени и цялата сложност на многопластовата си същност и няма никакво намерение да си тръгва.

Историята на Бат започва преди повече от 2000 години, когато селището възниква като балнеологичен комплекс благодарение на лечебните свойства на Свещения извор, ограден от Римските терми. Преди Новата ера град Бат е бил известен под името Aquae Sulis или Водите на Сулис, която е всъщност римската богиня Минерва. Древните римляни построили бани и храм на околните хълмове в долината на река Ейвън. Уникалността на мястото идва от горещи извори, които са единствените естествено образували се в рамките на Обединеното кралство. И до ден днешен Римските бани в Бат са неповторима и безценна старина на Англия.

Замък

Предполага се, че храмът е построен около 60-70 година по време на римската окупация на Великобритания. Комплексът на термите се строи през следващите 300 години. Самото селище се предполага, че е било защитено от оградна стена някъде през 3 век, а през 5, когато римляните се оттеглят в първото десетилетие, Римските бани в Бат са занемарени и в крайна сметка остават под земното ниво в резултат на наноси .

През 18 и към края на 19 век Бат се превръща в окръжен град. От тогава до 1996 година той влиза в състава на западното графство Ейвън (Avon). Още през 18 век обаче Бат се превръща в един от културните центрове на Англия. По това време се появяват прекрасните архитектурни образци на Кралския театър, Кралския полумесец, Кралския цирк и др.

Уникално красив е и мостът Пълтени (Pulteney Bridge). Построен през 1773 година, този мост на река Ейвън е един от четирите в света, по който са разположени помещения и магазини равноделно по двата му фланга. Не пропускайте да се разходите по моста и да посетите някои от многото магазинчета за цветя, сувенири, антики или пък да изпиете по нещо в тукашните барове.

Град Бат

През 1830 година в града от 11-годишната принцеса Виктория открива Кралския Парк, носещ нейното име, който и до днес е едно от най-приятните и спокойни места в Бад. Разположен близо до централната градска част Кралският парк привлича посетителите с множеството си атракции – тук има скейтборд рампа, тенис кортове, боулинг , обширни поляни, които позволяват практикуването на голф. Често тук се провеждат и концерти на открито, а прекрасното езеро дава завършеност на тази спокойна природна миниатюра.

В град Бат има няколко интригуващи музеи, които ще ви преведат през историческото минало на областта, града и традициите на неговите жители. Ако ли пък искате да си починете може да посетите едно от многото кафенета, ресторанти или барове. Доста често в градчето се провеждат различни фестивали. Градчето е популярно с един специфичен вид кифли, които са повече от кулинарно изкушение. По традиция Sally Lunn buns – закуските се приготвят в Бат още от 18 век, като за първи път се споменават в местния вестник през 1172 година. Обикновено тези вкусни кифлички могат да се похапват със сладко или с различни солени заливки.

4.6
Общо 5 гласували
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати