Абу Даби

10.12.2010
Абу Даби

Абу Даби (Abu Dhabi) е най-голямото от Обединените Арабски Емирства. Град Абу Даби е столицата на страната и като административен символ на ОАЕ въплъщава целия блясък и лукс на тази богата държава. Абу Даби е считан за един от най-добрите и най-модерните градове в света. Всичко в него подсказва екзотика и лукс – широки булеварди, високи сгради с магазини, жилища и офиси.

Абу Даби е разположен на малък остров в североизточната част на Арабския полуостров, в самия Персийски залив. Градът стои едва на 250 метра от континенталната част и се свързва с нея чрез двата моста Maqta и Mussafah.

В момента е в ход на изграждане и трети мост. Абу Даби е свързан със съседния остров Saadiyat Island посредство пет лентова магаистрала, а връзката му с остров Reem е в процес на работа и ще бъде завършена през 2011 година.

Абу Даби е най-голямото и най-богатото емирство . Неговата модерна архитектура привлича множество туристи от всички краища на света. Историята на града обаче започва през 60-те години на 18 век, когато е основан. През 1795 година Абу Даби става седалище на владетелите на емирство Абу Даби.

Сладководният извор на острова става причина за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на петролни залежи. Седалището на управляващото семейство на емирството обаче - Ал Нахиян, се намира в Ал Айн, разположен в едноименния оазис на около 160 км от Абу Даби.

След 60-те години на 20 век, когато в района е открит петрол, Абу Даби много бързо се разраства. Сегашният град Абу Даби е проектиран през 70-те години на миналия век и е предвиден за население от около 600 000 души. Днес обаче жителите на града са двойно повече, което води до проблеми от различно естество.

Абу Даби е беспорно е един от най-модерните градове в света и главен център на управлението и бизнес живота в ОАЕ. Много седалищата на петролните компании и посолствата на емирствата са разположени в града.

Абу Даби

Архитектурата на съвременните сгради и небостъргачи е най-изящната в целия залив. Тук почти липсват исторически културни паметници но високото ниво на модерната инженерна мисъл е сътворила уникални шедьоври на модерното строителство.

Сред най-забележимите са Abu Dhabi Investment Authority Tower и National Bank of Abu Dhabi. Тук се намира и Emirates Palace, който се счита за вторият най-скъп хотел в света, който е построяван някога.

Забележителна е и джамията Sheikh Zayed. Най-високите постройки в Аб уДаби са Central Market Residential Tower, която достига 382 метра височина, The Landmark (Abu Dhabi), извисяващ се на 324 метра височина и 310-метровата Sky Tower, която има цели 74 етажа. В ход на действие е проект, който предвижа построяването на още много небостъргачи в Абу Даби до 2030 година.

За многобройните туристи в Абу Даби има повече от отлични условия. Абу Даби разполага с повече от 20 добре поддържани паркове и градини и повече от 400 км брегова линия, 10 км от която са обществените плажове.

В парковете на града достъпът за деца е безплатен, но възрастните в повечето случаи трябва да заплатят входна такса. Главната крайбрежна алея на града се казва Corniche и е дълга около 7 километра.

4.1
Общо 13 гласували
5 5
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати