Арл

19.12.2010
Арл

Арл (Arles) е забележителен френски град, разположен в областта Прованс в югоизточната част на страната. Арл се намира на брега на река Рона, на север от Камарг и Средиземно море. Заради многото си важни исторически паметници, оформящи неповторима градска атмосфера, Арл е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство от 1981 година.

От векове наред средновековните постройки, римската арена и съкровищата открити в Арл привличат туристи от цял свят. Най-подходящото време за посещение на този френски град е през летните месеци. По това време на годината тук се организират много интересни събития, като например борбите с бикове и надбягванията с колесници в Римската арена, наречена Ле-з-Арен.

Най-удобният начин да се стигне до Арл е с влак от Марсилия, Авиньон, Монпелие и Ним. Това пътуване позволява да се видят много красиви места във Франция. Крайната дестинация преди да достигнете Средиземноморието задължително е Арл, който крие вековна история, започваща от римски времена.

През първото столетие преди новата ера Юлий Цезар завладява Марсилия и превръща Арл в римска колония. Със скоростни темпове колонията се превръща в един от главните градове в района и във важен търговски център. През цялото време Арл извлича доста ползи от стратегическото си положение на река Рона, която от незапомнени времена е известен търговски път във Франция.

След разпада на Римската империя постепенно Арл губи своето значение и навярно това е една от главните причини великолепните му исторически старини да са толкова запазени и до днес. Арл възвръща политическа и икономическа значимост през 12 век със Свещената Римска империя Фридрих Барбароса, който пристига тук през 1178 година за коронацията си. От 12 век до Френската революция през 1789 Арл има статут на свободен град.

Arles

Навярно най-важната забележителност на Арл са останалите от римско време амфитеатър и некропол „Alyscampes“. Старият театър побира 20 000 зрители и днес се използва за най-различни концерти и изяви. Тук е открита и Венера от Арл, която днес се пази в Лувъра в Париж.

Особено величествено изглежда римската арена Ле-з-Арен, в която се побират около 12 000 души и датира от края на 1 столетие. През 8 век арената е превърната в крепост, но днес кулите й са единственото, което е останало от това време. Днес арената в Арл се използва често за борби с бикове и надбягвания, които се провеждат през лятото.

Църквата „Сен Трофим“, която преди е била катедрала, е важен представител на римската архитектура и прекрасен образец за скулптура от 12 век. Изображението на Страшния съд на главния вход е типичен представител на римското скулптурно изкуство. Той е реставриран с международно участие. По стените на храма могат да се видят окачени красиви гоблени. В галериите могат да се видят уникални резбовани колони.

Всяка година в града се провежда фотографски фестивал. Художникът Винсент ван Гог се мести в Арл на 21 февруари 1888 година. Тук той създава над 300 картини и рисунки. Много от най-известните му картини са завършени в Арл, включително Night Cafe, Yellow Room, Starry Night и L'Arlesienne, но нито едно негово произведение днес не се намира в Арл.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати