Сана

22.12.2010
Sanaa

Сана е столицата на Йемен (Sanaa). Това е един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света, както и една от най-високо разположените столици на Земята. Сана е наследник на арабската култура. Съвременният град се опитва да живее в синхрон със Стария град на Сана, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1986 година.

Сана е разположена в източната част на Централен Йемен. Днес в столицата живеят малко по-малко от 2 000 000 души, които са наследници на хилядолетната история на града. За първи път в запазените исторически текстове се споменава за Сана през 1 век, но най-вероятно селище е имало тук много преди новата ера.

Документация от 10 век на летописеца Мухаммад ал-Хасан ал-Хамадани разказва, че Сана е основан от Ша'р Аутар, цар на Сава, който живял и управлявал през втората половина на 2 век. Именно той издига небезизвестният дворец Гумдан.

Покрай основаването на йеменската столица се носят и легенди. Най-известната от тях разказва, че Сана е основана от Сим, който е син на библейския Ной. Пак според легендата старото название на града Азал извеждат от Узал, което е името на сина на Сим.

От 520 година Сана става столица на държавата на Химяритите, а през 6 век за територията й се разразява епична битка между армиите на Персия и Абисиния. През 628 година жителите на Йемен приемат исляма. Говори се, че лично пророкът Мохамед е свидетел и поддръжник на построяването на първата джамия в Сана.

По-късно през Средновековието, около 12 век Сана е управлявана от династията на Айюбидите. В религиозния текст хадис (hadith) на пророка Мохамед от 12 век, Сана се споменава като един от „Четирите града на Ада”.

В края на 19 век в Сана е укрепен град, с крепост, наблюдателни кули, цели 50 джамии, ханове, обществени бани, градини, лозя. Столицата на Йемен е имала канализация и водопровод, спуснат от планината Нокум. Сана процъфтявала в резултат на търговията и по-специално тази с кафе. От 1990 година, след обединението на Йемен, Сана става официална столица на страната.

Сана

През 15-годишното господство на Абисиния в Сана е построен големият катедрален събор при поддръжката на византийския цар Юстиниан I, който се прославя като най-големият събор на юг от Средиземно море.

Сред най-големите забележителности на Сана са многото джамии, сред които на преден план изпъква Ал-Салех. Този грандиозен и внушителен грам е разположен в съвременния център на столицата и е културният символ на Сана. Завършен е през 2008 година, а сумата необходима за издигането на красивата сграда с шест минарета и пет кубета възлиза на значителните 60 милиона щатски долара.

Безценното историческо богатство на Сана обаче остава в Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО. Местните познават историите, които твърдят, че той е най-старият обитаван град на земята. В старата част на Сана могат да се разгледат древните медини, които запазват очарованието и излъчването на миналите времена. Навсякъде има красиво орнаментирани и украсени кирпичени къщи, които са на повече от 400 години. Украсата им е впечатляваща – щедра по фасадата, с оцветени стъкла, сини кепенци и врати.

Старият град на Сана е мястото, където човек може да посети традиционните арабски пазари или наречени сукове. Тук те са над 40 на брой . Сук ал Милх (Suq al-Milh), известен още като Солния пазар е особено атрактивен. Човек може да намери на пазара от печени скакалци, подправки, зеленчуци и плодове до изящни накити, килими, памук, керамика и антики.

В Стария град на Сана има ценни исторически паметници, като например Старата джамия, известна още като Самарах (Samsarh). Този храм датира от 1400 години и в момента се полагат големи усилия за запазването му. Около 100 джамии има в старата част на йеменската столица. Броят на къщите, които са паметници на културата е около 6 500, а традиционните арабски бани са 12 на брой. Величествената Стара джамия (Jami' al-Kabir/Great Mosque) датира от 7 век и е една от най-старите в ислямския свят.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати