Шлиселбург

27.09.2011
Крепостта Орешек до Шлиселбург

Разположен в Северозападна Русия, град Шлиселбург (Shlisselburg) стои на левия бряг на река Нева, точно там, където тя изтича от Ладожкото езеро (Lake Ladoga). Самият Шлиселбург е разделен на две част от канала на езерото Ладога. Това е Ленинградската област на Русия, а Шлиселбург отстои на около 40 км източно от величествения Санкт Петербург. Самият Петър Велики дава това име на града. В буквален превод Shlisselburg означава „Ключовия град”. Руският владетел кръщава така селището заради стратегическото му разположение, както за военни, така и за търговски цели.

Всъщност целият Шлиселбург възниква като населено място около средновековната крепост Орешек (Oreshek Fortress), която е издигната на малкия остров Ореховец, намиращ се при изтичането на река Нева от Лодожкото езеро. Историческият замък е известен още като Петрокрепост, а по време на управлението на шведите името й е било Ньотебург (Noteburg). Тя заедно с центъра на Шлиселбург са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Шлиселбург е основан от Петър Велики през 1702 година, като селището е започнало да се развива на срещуположния на крепостния остров бряг. Към момента в Шлиселбург живеят около 12 000 души. Самата крепост Орешек съществува от около 1300 г. и всички важни за селището събития през вековете са свързани с нея.

През 1323 г. тук е сключен Ореховецкия договор (Ньотеборгски договор) между Новгород и Швеция. Към владенията на Швеция Шлиселбург преминава след т.нар. Ингрийската война (Ingrian War), след което започва да се нарича Ньотеборг по името на замъка. В изконните руски ръце Шлиселбург преминава отново през 1702 година, по време на Великата северна война, когато е превзет от руснаците и цар Петър I и е наречен Шлиселбург.

В следващите години и векове крепостта на Шлиселбург е използвана предимно като затвор за политически престъпници. През 1764 г. в Орешек е убит император Иван VI, който е заключен в подземията на крепостта тайно цели осем години от живота си, които всъщност са последните му. И Александър Улянов (Aleksandr Ilyich Ulyanov ), брат на Владимир Ленин, намира смъртта си в тъмниците на Шлиселбург, като бива обесен заради това, че е участвал в атентат срещу император Александър III.

През Втората световна война Шлиселбург е под окупацията на германците. През 1943 година той отново е в ръцете на Руската империя и се възстановява достъпа до обсадения Ленинград. Самото езеро Ладога е било ключов маршрут за транспортирането на оръжия, боеприпаси и провизии за обсадените. Между 1944 до 1992 година Шлиселбург се нарича Петрокрепост.

Днес до града може да се стигне най-лесно от От Санкт-Петербург с автобуси № 440, 575, К-575. За жалост селището не е запазило особено голям брой исторически сгради освен няколко църкви, построени през 18 век. Може би най-голямата забележителност на Шлиселбург е Старият канал Ладога (Old Ladoga Canal), чието изграждане започва по нареждане на Петър I през 1719 година и приключва под ръководството на Фелдмаршал Мюних (Fieldmarshal Munnich) дванайсет години по-късно.

Оригиналните размери на канала са 111 км по протежение на южния бряг на Ладожкото езеро, от реката Волкхоф (Volkhov) до източника на Нева. Построен е най-вече заради силните бури и вълнение по езерото, което затруднявало плаването по него. Шлюзовете функционират от 1836 година. По-нататък каналът е разширен и днес функционира Новия канал Ладога.

Сред забележителностите на Шлиселбург следващо място заема крепостта Орешек, която днес филиал на музея по история към Санкт-Петербург.В града може да се посети още Краеведчески музей и да се види достолепен Паметник на Петър I. Известните църкви в Шлиселбург са Благовещенский събор и Николската църква.

3
Общо 5 гласували
5 0
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати