Денвър

12.04.2011
Денвър Колорадо

Денвър (Denver) е известен като едно от добрите и евтини места за живеене в САЩ. Денвър е столица и най-голям град на американския щат Колорадо. Окръг и град Денвър са част от административното делене на страната, а Метрополисът Денвър - Аурора е 21-ят по население в САЩ. Денвър е разположен на южната долина Соут Плейт (South Platte River), на 20 км изтояно от подножието на Скалистите планини. Наричан е „Високият миля град” (Mile-High City), защото Денвър е разположен на надморска височина от 1609 метра, което е точно 1 миля.

В самия Денвър живеят около 600 158 души, което го прави 24-ти по население град в САЩ. Денвър Сити е основан през ноември 1858 година. Възниква като миньорско градче по време на Треската за злато Пайкс Пийк (Pikes Peak) в западните територии на Канзас. По онова време тук огромни парцели земя са продавани за късове злато или проигравани от златотърсачите на комар. В началото на 20 век Денвър заедно с много други американски градове започва да се занимава с производството на автомобили.

Денвър

Интересен факт е, че Денвър е бил избран за домакин на Зимните Олимпийски игри през 1976, но местните избиратели гласуват против заради високите суми, които ще струват игрите на града. В резултат на това Олимпиадата е преместена в Инсбрук (Innsbruck) в Австрия. По този начин Денвър остава в историята като единственият град, отказал да бъде домакин на Зимни Олимпийски игри.

В Денвър има общо 80 квартала. Превърнал се във важен търговски център с добра икономика, която до известна степен се основава на географското му положение. Денвър е разположен посредата между големите градове от Средния запад – Чикаго и Сейнт Луис и тези на Западното крайбрежие. Друг фактор за действащата търговия в Денвър е фактът, че е свързан с някои от основните пътни артерии на страната. Той е най-големият мегаполис в радиус от 800 км, и като такъв е важен търговски пункт на стоки за планинските щати.

Град Денвър

Денвър може да се похвали с богат културен живот. Някои от най-важните забележителности на града са Конгресният Център на Колорадо, театърът Огдън, построен през 1917 година, който е в регистъра на националните исторически забележителности и Денвърските ботанически градини. Те се разпростират на цели 93 000 кв.метра площ и разполагат с огромна оранжерия и подводен амфитеатър. Денвър има над 200 парка, като се започне от малки мини-паркове из целия град и се стигне до гигантския 1.3 кв.км Градски парк.

Денвър може да се похвали с много музеи, сред които е и новото крило на Денвърския музей на изкуствата (Denver Art Museum), построено от световно известния архитект Даниел Либескинд (Daniel Libeskind). Това е вторият по големина център за сценични изкуства в страната след Линкълн център (Lincoln Center) в Ню Йорк. Ладо (Lodo) е кварталът на Денвър, късето могат да се намерят много художествени галерии, ресторанти, барове и клубове.

В близост до града, в планината има комплекс с много казина. Близостта до планината дава възможности за приятно прекарване на почивните дни. Макар и самият град да има много езера и паркове, много от жителите на Денвър предпочитат планинския въздух през уикенда.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
jess
jess
11.10.2014 11:56
Денвър е наистина прекарасен град, а Колорадо - най-красивият щат!
0
0