Тиендзин

01.10.2011

Тиендзин (Tianjin) е един от централните градове в Китайска народна република със стратегическо значение за азиатската страна. Метрополисът е разположен в северната част на Китай. Градът се намира близо до столицата Бейжинг (Beijing). На изток Тиендзин има излаз към Бохайския залив (Bohai Gulf), където всъщност са разположени и пристанищата на града.

Жителите на Тиендзин са около 11 милиона. Метроплисът е пети по големина в Китай. Интересното за града е, че е разделен условно на две части – „старият град“ и новата част Бинхай (Binhai New Area). Новата част на метроплоиса привлича освен голям поток от инвестиции на водещи световни компании, така и огромен туристически интерес.

Град Тиендзин в Китай

Реката Хай (Hai River) пресича града. Както може да се предположи, именно около нея преди хиляди години възникват селца, превърнали се в съвременния метрополис. В буквален превод Тиендзин означава „Небесен брод“. Символиката пресъздава момента, в който императорът пресича реката.

Днес градът се радва на голямо туристическо внимание главно заради своето богато историческо наследство и атрактивни забележителности. Сред топ 10 на местата, които трябва да се посетят е т.нар. Древна улица Гу Венхуа Жи (Ancient Culture Street (Gu Wenhua Jie). По протежението на запазената стара улица гостите на града могат да открият както много религиозни храмове, така и пъстри малки магазини, в които чрез сувенири са представени културата и традициите на града.

Следващата забележителност в списъка е Военната платформа Дагу (Dagu Emplacement). Укреплението е построено през далечната 1858 година. Предназначението му е да предпази града от Династията Цин (Qing Dynasty). В близост до защитния порт Дагу се намират други забележителности, които заслужават внимание, а именно Мостът Хеймен (Haimen Bridge) и Дагу Бейкън (Dagu Beacon).

В близост до Тиендзин може да се видят и части от великата китайска стена, намираща се в местността Хуангиуагуан (Huangyaguan). Величествената стена в този участък датира от повече от 15 века. Стената се издига върху острото било на красива планина. Мястото се радва на неспиращ посетителски интерес, ето защо в близост са изградени и привлекателни летни курорти. Таксата за достъп е 45 юани (CNY). До там се стига с автобуси, тръгващи от Тиендзин на всеки 11 или 6 минути. Билетът е 25 юани (CNY), отнема около 2 часа, за да се стигне до Стената.

Сред забележителностите на града е и храмът Дюл (Dule Temple). Религиозната сграда пресъздава богатото културно наследство на Тиендзин.

Подходящо място за разходка и релакс е огромният Воден парк (Tianjin Water Park). Той е разположен на площ от приблизително 130 хектара. Всъщност местността не представлява аква парк, както много посетители биха предположили. Зоната се състои от 9 острова и 3 езера. Около тях са разположени изящни градини и живописни пътечки. Във водните басейни посетителите могат да наемат водни колела или високоскоростни джетове.

Модерната част на града е съсредоточена в индустриалната зона Зонгуан (Zhonghuan). Високи сгради, зелени дървета, красиви паркове и цветя изграждат модерния облик на бляскавия китайски метрополс.

Относително близо до Тиендзин са намира град Лангфанг (Langfang ) – друго привлекателно място за туризъм и нови усещания.

4.2
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати