Бангалор

01.05.2011

Бангалор (Bangalore) е живописен град, разположен в южна Индия. Той е столица на щата Карнатака (Karnataka). Здравословен климат, озеленени булеварди, развита индустрия и множество храмове са част от характеристиките на пъстрия град. Бангалор представлява една паметна смесица от контрасти.

С всеки изминал ден индийският град става все по-привлекателно място за туризъм и развлечения. Съвсем наскоро Бангалор беше обявен за един от "Глобалните градове". Индийският метрополис попадна в една класация редом с Далас, Маями, Бостън, Кувейт, Лима и Мюнхен. Високата оценка е дадена не случайно на колоритния индийски град, който пленява с богатото си разнообразие от забележителности.

Бангалор

Гостите и жителите на града се наслаждават на обилна зеленина, изразена чрез множество паркове, спечелили прозвището Градът на градините.

Наскоро Бангалор бе обявен за Бижутерийната столица на Индия. В града има повече от 4 000 бижутерийни магазини. Градът има най-голямото представителство на брандове в бижутерийния пазар.

Сред най-внушителните сгради на Бангалор е Видана Соуда (Vidhana Soudha), която спокойно може да бъде считана за дизайнерски проект с принос към световното архитектурно изкуство. Огромната сграда днес има стратегически значими функции. В нея се помещава Законодателната власт на щата Карнатака. Видана Соуда е изградена изцяло в индийски стил. На всеки от четирите ъгъла се издигат четири големи купола. В сградата се помещават 22 департамента и 300 стаи.

Бангалор, Индия

Паркът Кубон (Cubbon) прибавя допълнителна колорит на Бангалор. Зелената зона е обособена още през 1864 година. Днес огромният парк е своеобразен оазис в сърцето на индийския град.

Красивият парк е любимо убежище за почитателите на природата. Там успешно между местата за релакс се съвместяват красивите сгради на Щатската централна библиотека(State Central Library) и Върховния съд (High Court).

Богатата флора успешно се вписва в градския пейзаж. Паркът Кубон е дом и на други красиви забележителности като Мемориалната зала Чешир Диер (Cheshire Dyer), множество музей галерии и аквариуми.

В центъра на града е разположено китното езеро Улзор (Ulsoor Lake). То е основна туристическа атракция, където посетителите могат да се разведрят с кратка разходка с лодка.

В Бангалор е направен интересен опит за културно-архитектурен микс между Европа и Азия. Доказателство за тази интересна компилация е дворецът Бангалор (Bangalore Palace). Замисълът е бил сградата да пресъздаде Замъка Уиндзор (Windsor Castle) в Англия. Таксата за достъп до чаровния дворец е 350 рупии.

Поредната сграда шедьовър в пределите на Бангалор е Султанският дворец Типу (Tipu Sultan's Palace). В миналото сградата е служела за лятна резиденция на султана, а впоследствие тя е имала важни административни функции.

Екзотичният индийски град тачи ревностно своите религиозни традиции. Сред най-известните храмове е т.нар. Нанди. На езика санскрит „нанди” означава радост. Храмът е почитан дом от поклонниците на Индуизма.

Почитателите на технологичната еволюция могат да намерят своето място в Промишления и технологичен музей Висвесварая (Visvesvaraya).

Символ на научните традиции в Бангалор е Планетариумът Джавахарлал Неру (Jawaharlal Nehru Planetarium). Целта на планетариума е да запознае максимално голям брой от подрастващите с науката астрономия. Космическият театър побира 225 души.

Градът днес е високо-технологично развит индустриален център, където могат да се видят уникални решения на бизнес сгради.

Жителите на града са около 6.1 милиона души. Бангалор е третият по големина на населението град в Индия. Малко са градовете, които имат способността да привличат посетителите, да ги очароват със своите красоти и впоследствие да ги мотивират да изберат града за свой нов дом.

В близост до града туристите могат да открият Националния парк Банергата (Bannerghatta National Park), местността Чанапатна (Channapatna), Македату (Mekedatu ), Рамухали (Ramohalli) и още безброй други места за почивка и забавление.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати