Ченгду

01.10.2011
Ченгду, Китай

Ченгду (Chengdu) се намира в югозападната част на Китайската народна република. Над 11 милионният град е и столица на провинция Съчуан (Sichuan).

Ченгду е един от най-важните икономически, транспортни и комуникационни центрове в Западен Китай. Туристи и инвеститори разпознават града като все по-привлекателно място. Ченгду успя да влезе в класацията на десетте най-добри места за бизнес и туризъм сред общо 280 градски центрове в Китай.

Местните считат Ченгду за „райска земя”, какъвто всъщност е и буквалния превод от китайски език на името на града. Не случайно наскоро градът бе обявен за четвъртото най-добро място за живеене в Китай.

Причината за това са не само подходящата инфраструктура, но и изключително плодородните почви, около които е разположен градът. Двете реки Мин и Туо (Min and Tuo Rivers) – разклонения на река Яндзъ (Yangtze River), допринасят много за плодородието на ченгдунските земи.

Старият град в Ченгду

Благоприятните условия за живот не са единственото нещо, което привлича посетителите. Ченгду успява да създаде превъзходни условия за развитие на икономиката и туризма. Има няколко места в града, които задължително трябва да се посетят.

Чунгксило (Chunxilu) е популярна улица и търговски бизнес център на Ченгду. На това място са разположени около 700 магазина, молове, супермаркети и бутици. Сред тях посетителите могат да открият и изобилие от модерни кафета и ресторанти.

Индустриалната част на града е представена от съвременни атрактивни сгради, разположени на т.нар. зона Ян Ши Коу (YanShiKou).

Сечуанският университет също се нарежда сред забележителностите на китайския град.

Ченгду

Сред атракциите на града са и още Къщата на поета Ду Фу (Thatched Cottage of Du Fu), Мемориалният храм Уухоу (Wuhou Memorial Temple), Манастирът Веншу (Wenshu Monastery). Природните забележителности на съчуанския град включват Долината Жиузайгоу (Jiuzhaigou Valley) и Долината на жълтия дракон (Yellow Dragon Valley). Естествените паркове крият удивителни природни красоти, намират се в близост до градската част и предлагат неповторими възможности за почивка сред природата.

Освен на множество културни, търговски и образователни институции, Ченгду е и дом на прекрасните мечки панда, считани за национално богатство на Китай. На десет километра от града се намира огромен резерват, в който се полагат грижи за черно-белите азиатски мечки (Giant Panda Breeding Research Base ). Там живеят около 80 панди, сред които могат да се видят и т.нар. „червени панди”. Основната цел е да се създадат подходящи условия за живот и репродукция на изчезващите мечки. Посетителите на природния резерват могат да се насладят още на бамбукови растения, пъстри цветя и красиви зелени хълмове.

В парка има и Музей на пандата (Giant Panda Museum), лаборатории и други изследователски центрове. Таксата за достъп е 58 юана. Резерватът е отворен за посетители всеки ден от 8:00 до 18:00 часа, като най-подходящо е да се отиде към 9:00-10:00 ч., когато е сутрешната закуска на елегантните мечки. До там може да се стигне с такси (струващо около 30 юани) или а автобус номер 902.

За много туристи Ченгду е отправна точка към друга топ дестинация - Тибет (Tibet).

Бъдещите посетители на града трябва да са на ясно, че в съчуанкия град наблягат много на обилно подлютените ястия. Съчуанските люти чушки са най-предпочитаната подправка в Ченгду. Горещата добавка отговаря и на емоционалността на местните жители. Китайският град и неговото население са успели да си спечелят славата на хора, които знаят как да се забавляват. Почитателите на нощния живот ще открият много атрактивни заведения и барове, чаени къщи. Оказва се още, че броят на местата за забавление в Ченгду са много повече от тези в Шанхай, независимо, че населението на съчуанския град е наполовина на това в Шанхай.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати