Санто Доминго

26.09.2011
Град Санто Доминго

Санто Доминго (Santo Domingo) е столица и най-големият град на Доминиканската република. Мястото е сред най-посещаваните в световен план.

Градът има излаз на екзотичното Карибско море (Caribbean Sea), издигнат е на устието на река Озама (Ozama River). Смята се, че Санто Доминго е най-оживеният и пъстър град, разположен около бреговете на Карибско море.

Санто Доминго е първото селище, от където европейците започват своята колонизация. Ето защо именно в доминиканската република гостите на града могат да видят първата катедрала и първата военна крепост, построена в новия свят.

Санто Доминго, Доминиканска Република

Топ атракция за туристите е т.нар. Колониален град. Местността всъщност представлява първият застроен от колонизаторите град. Намира се между Парка на независимостта и и река Озама. Зоната е защитена от ЮНЕСКО.

Там се намира и първата изградена от европейците улица – Кале де Лас Дамас (Calle de Las Damas), около която се намират редица исторически сгради.

Начало на всяка туристическа обиколка на града обикновено започва от парк Колумб (Columbus Park) – мястото привлича местни и гости с красивите си високи дървета, понякога работещи фонтани, дружелюбните гълъби и естествено множеството исторически забележителности, намиращи се около него. В центъра на площада е издигната огромна бронзова статуя на Кристофор Колумб.

Паркът се намира точно срещу най-старата катедрала в новия свят – Санта Мария (Catedral Santa Maria). Величествената сграда е построена през 1514 година. В проектирането и изпълнението на религиозния храм са участвали много хора с различни виждания последователи на различни школи, ето защо днес тя изглежда добре балансирано съчетание между много разнообразни архитектурни стилове.

Сграда в Санто Доминго

В колониалната зона се намират и останките на първия манастир в двете Америки и един от най-древните францискански манастири, построен през 1508 година.

Замъкът Озама (Оzama Fortress) отново е сред забележителностите, които могат да поставят „първи” пред името си. Става въпрос за най-старата и все още запазена военна крепост, намираща се в Америка. Целта на постройката е била да защитава пристанището Санто Доминго.

Алказар де Колон (Alcázar de Colón, or Columbus Alcazar) е друга забележителност е доминиканската република. Тя е най-старата резиденция на колонизаторите в световен план.

В центъра на Санто Доминго

Сред красивите модерни сгради на Санто Доминго е Националният дворец, където се помещават службите на изпълнителната власт. Красивият палат е проектиран от италиански архитект.

Музеите на Санто Доминго са разположени в Плаца де ла Култура.

Фарът на Колумб (Columbus Lighthouse) и Националният аквариум също заслужават специално внимание. Забележителност на Санто Доминго е и страхотното многообразие от ресторанти и нощни забавления. Местните твърдят, че дори за тях е трудно да обиколят всичките. Едно от прозвищата на доминиканската столица е „Градът, който никога не спи”.

Освен това има изключително добри условия за пазаруване. Най-големите световни търговски вериги имат представителство в Санто Доминго. В доминиканската столица има още много дизайнерски магазини, в които често се правят разумни намаления.

Най-старата търговска улица в града е Кале Ел Конде (Calle El Conde). Намира се в центъра на т.нар. колониална зона. Мястото представлява отворен търговски център, където можете да откриете разнообразие от артикули.

Населението на доминиканската столица е около 2, 5 милиона души. Градът е основан преди около пет века от брата на Христофор Колумб - Вартоломей Колумб. Както стана ясно, Санто Доминго е първото място, където са се установили трайно европейските колонизатори в Северна и Южна Америка. То е и първото седалище на испанското колонизаторско управление в „Новия свят”. Вярва се, че именно от тук започва претворяването на Северна и Латинска Америка.

На изток от Санто Доминго, на около четири часа път, се намира курортът Бока Чика (Boca Chica). На запад се намират плажните зони Паленке (Palenque) и Низао (Nizao), както и най-големите пещери около Карибите - Помиер (Pomier Caves).

На север от доминиканската столица се намират други живописни градове – Бонао (Bonao) и Жарбакоа (Jarabacoa).

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати