Индианаполис

24.09.2011
Град Индианаполис в щата Индиана

Индианаполис (Indianapolis) е столицата и най-голямото населено място в щата Индиана, както и дванадесетият по големина град в САЩ. Мнозина определят Индианаполис като един от най-динамично развиващите се райони.

Градът е сред предпочитаните туристически дестинации в САЩ. Едно от събитията, които привлича хиляди гости, е американското автомобилно състезание Индианаполис 500. Спортният форум се счита за едно от най-важните мото събития в световен план. Всяка година в края на май (Memorial Day) пистата в Индианаполис (Indianapolis Motor Speedway) се превръща в спортна арена, посещавана от мнозина почитатели. Този, както и други подобни мероприятия, най-вече свързани с баскетболни турнири, печелят на Индианаполис прозвището „Състезателната столица на света”.

Сред най-големите забележителности на града е Паметникът на войните и моряците на Индиана (Indiana Soldiers and Sailors Monument), намиращ се в центъра на американския град. Неокласическият величествен паметник, висок 87 метра се счита за една от емблемите на града. Построен е в началото на миналия век от германски архитект в чест на ветераните от войните и териториалните конфликти през 19 век.

Популярният канал в Индианаполис

В основата на статуята в Индианаполис, която е само с 6 метра по-ниска от Статуята на свободата в Ню Йорк, се намира интересен музей (Civil War Museum), разказващ за историята на града през гражданската война. За да стигнете до върха на монумента трябва да изкачите 331 стълби или съответно да използвате асансьор, който ще ви струва $2. На върха има наблюдателна тераса, от която се разкрива страхотна гледка към града. Зоната около паметника се е превърнала в ориентир за останалите забележителности в града. Тя се нарича Monument Circle.

Сред впечатляващите сгради в американския град е седалището на окръжната управа (Indianapolis City–County Building), където всъщност се намират много от местните институции. Постройката е сред най-високите в Индианаполис. Издигната е през 1962 година. Интересен факт е, че след построяването на Паметника на войните и моряците (1902 г.) градската управа повече от половин век не разрешавала строителство на сгради, по-високи от монумента.

През 80-те години на миналия век в Индианаполис започва активното строителство на небостъргачи, които днес изграждат основния облик на града. Най-високата сграда е Чейс Тауър (Chase Tower). Намира се на Монюмънт Съркъл (Monument Circle). Постройката е висока 210 метра. Нейният дизайн е съобразен с друга забележителна сграда с историческо значение. Става въпрос за мемориала Indiana World War Memorial Plaza, построен в чест на ветераните и загиналите от Първата световна война. Величествената бяла сграда е издигната на красив озеленен площад, обграден от 5 булеварда. Този обелиск, в съчетание с множество други мемориални постройки, печели слава на Индианаполис като един от градовете с най-много почетни паметници след Вашингтон (Washington, D.C). По време на Гражданската война 75% от боеспособните мъже на американския град са се включили в сраженията. Ето защо Индианаполис е сред градовете, който дава най-много жертви, почетени от наследниците си с величествени монументи.

Сред най-красивите сгради на Индианаполис е Сградата на Конгреса на САЩ (Indiana Statehouse). Величествената постройка, очарова своите посетители с брилянтната си архитектура. Сградата на библиотеката (Indianapolis-Marion County Public Library) също представлява интерес за туристите.

Индианаполис

Подходящо място за шопинг и разходка е огромният закрит търговски комплекс Съркъл Център (Circle Centre). В него има над 100 разнообразни магазина, разположени на четири нива, както и много места за хапване и почивка.

Кухнята на Индианаполис е изключително апетитна. Запазената марка на града е сандвич с свинско филе голям, колкото и чинията, в която ви го сервират. За местните от най-голямо значение е качеството на продуктите, които задължително трябва да са свежи или току що пристигнали от фермата.

Населението на града е около 2 милиона души. През града преминава Бяла река (White River).

Удобна пътнотранспортна мрежа свързва Индианаполис с Чикаго, Луисвил, Синсинати, Кълъмбъс, Детройт, Кливланд и Сейнт Луис.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини