Кълъмбъс

24.09.2011
Кълъмбъс Охайо

Кълъмбъс (Columbus) е столицата и най-големият град на щата Охайо, САЩ. Кръстен на изследователя Кристофор Колумб, градът е основан през 1812 г.

През 2009 година престижното списание Бизнес уийк определи града като „най-доброто място, където да създадете семейство”.

Кълъмбъс е известен с това, че е дом на вторият по големина щатски университет - Щатският Университет в Охайо (Ohio State University), с над 60 хиляди студенти. Около образователната институция има грандиозни сгради, които привличат туристическия интерес. Университетът е основан през 1870 година. Днес туристите могат да направят разведряваща разходка сред зелените пространства и красивите сгради в кампуса. Най-популярни са овалната арка, библиотеката, ботаническата градина Чадуик, както и Арена Велю Сити (Value City Arena).

Кълъмбъс

И за този проспериращ американски град е характерно високото строителство. Небостъргачите на Кълъмбъс са достойно представени от сградите Уан Нешънуаид Плаза (One Nationwide Plaza), сградата на Национална Градска Банка (National City Bank), Миранова Плейс (Miranova Place), Площадът Капитол (Capitol Square) и Льокуе Тауър (LeVeque Tower).

Постройките на Градския съвет (City Hall) и Сградата на Конгреса на САЩ в Охайо (Ohio Statehouse) са сред най-красивите в Кълъмбъс. Мемориалът МакКинли (McKinley) също е сред най-посещаваните места в града. Издигна през 1906 година, постройката е кръстена е на бившия говернатор Уилям МакКинли (William McKinley). Намира се в близост до Капитолията в Охайо.

През града преминават две реки Скиото (Scioto River) и Олитънджи (Olentangy River), над които се издигат два превъзходни моста – 215-метровият Мейн Стрийт (Main Street Bridge) и 113-метровият Лейн Авеню (Lane Avenue Bridge).

На улица 90 Уест Броуд (90 West Broad Street) се намира монумента Санта Мария. Той е реплика на кораба на великия Колумб, с който изследователят открива Новия свят през 1492 година.

Сред най-големите атракции на града са местните зоологическа градина и аквариум, които все по-често са разпознавани и предпочитани от посетители от цял свят. Намират се в северната част на града. Зеленият комплекс е дом на над 5 000 животни, представители на 700 вида. Екскурзоводско издание определи зоологическата градина за най-добрата в САЩ за 2009 г. Според статистиката всяка година паркът се посещава от над 2.3 милиона души.

Около него има друго голямо пространство за отдих и забавление, известно като Магическата планина (Magic Mountain Fun Center). Приключенски голф, разнообразни игри, блъскащи се колички, картинг са само част от възможностите, които паркът предлага.

На територията на Кълъмбъс има няколко пъстри квартали. Сред тях е италианското селище, възникнало още през 60-те години на 19 век. Друг колоритен квартал е Виторианският (Victorian Village). Зеленият квартал се намира в близост до университета. В Кълъбъс има и германско селище, създадено от немски емигрантски общности през 19 век, които по това време са съставлявали 1/3 от населението на града.

Туристическа дестинация в Кълъмбъс е и т.нар. Северен пазар (North Market). Създаден през 1876 година, днес в откритото пространство на пазара можете да откриете широка гама от продукти.

Градът е средище на образователното и технологично развитие, благодарение на които икономиката на града процъфтява. Кълъмбъс е място, където се събират учени и изследователи от цял свят, за да творят своята наука. Не случайно през 2008 година списание Форбс даде първо място на Кълъмбъс за най-технологично развит град на нацията(САЩ).

Населението на Кълъмбъс е около 787 хиляди души.

Синсинати и Кливланд са други забележителни градове в щата Охайо, които можете да посетите.

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини