Оклахома Сити

29.09.2011
Оклахома Сити

Столицата и най-големият град на щата Оклахома се нарича Оклахома Сити (Oklahoma City). Разположен е в сърцето на американския щат. Оклахома Сити предлага разнообразие от пейзажи, градска култура и очарователни старовремски квартали.

Днес обликът на града е сполучлива смесица от енергията на съвремието и носталгията по Запада, които създават място, в което културата и бизнесът процъфтяват.

Множеството известни фестивали, национални спортни събития, музеи, пълни с богатства и невероятното разнообразие от възможности за забавление правят Оклахома Сити място, където приключенията никога не спират.

Мемориалът в Оклахома Сити

Климатът на града е мек с обособени четири сезона. Със своите над 3 000 часа слънце за година, Оклахома Сити позволява страхотни изживявания на открито. Ако решите да планувате визита до града, трябва да имате впредвид, че през месеците април и май има голяма вероятност да ви сполети торнадо. Оклахома Сити е печално известен с най-покрусителните ветрове, достигащи до 510 километра в час.

Градът се пресича от Норт Канейдиън Ривър (North Canadian River). 12 - километровият участък, преминаващ през щатската столица, наскоро бе преименуван на река Оклахома. Оклахома Сити разведрява своите жители и гости с три прекрасни езера – Хефнър (Lake Hefner) и Оувърхолзър (Lake Overholser) в северозапдната част и най-голямото Стенли Дрейпър (Lake Stanley Draper) в югоизточните покрайнини. Във водните зони посетителите на града могат да си вземат необичайното водно такси. Със сигурност това можете да направите в квартала Бриктаун (Bricktown) – в който има много места за развлечение, едно от които е канала Бриктаун, по който патрулират жълтите водни таксита. В този район се намира и една от спортните зали на Оклахома Сити – Стадиона на Червените ястреби (RedHawks Ballpark), който събира над 13 хиляди бейзболни фена.

Друг атрактивен квартал на града се нарича Западно Авеню (Western Avenue), където има много зони за пазаруване, хапване и забавления. Ако пък искате да усетите част от духа на Дивия Запад, посетете Стокярд Сити (Stockyards City) – районът, където са запазени уникални постройки и места за развлечение в уестърн стил. Там можете да се облечете в типични каубойски дрехи, да опитате от традиционните за периода ястия, както и да разгледате забележителностите на квартала.

Други места, които заслужават посещение, са Музеят на изкуствата, Музеят на науката, Националният музей на коубоя и Западното наследство (National Cowboy & Western Heritage Museum), Музикалната зала (Civic Center Music Hall) и Централната сцена (Stage Center for the Performing Arts).

Оклахома Сити нощем

Градският пейзаж в центъра на Оклахома Сити е представен от 136-метровият красив небостъргач – Първи национален център (First National Center). Архитектурата на сградата много прилича на популярната Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. По-голям от този небостъргач е само Чейс Тауър (Chase Tower). Високата 152 метра кула се счита за най-високата в Оклахома Сити.

Едно от най-посещаваните места в града е Националният Мемориал Оклахома Сити. Печалният повод за създаване на мемориала е вторият най-голям вътрешен атентат (след 11 септември 2001 г.) в САЩ, при който след взривяване на федералната сграда Алфред П. Мъра (Murrah building) през 1995 година загиват над 100 души. Паметникът, в който се помещава и Музей Мемориал (The Memorial Museum), е издигнат на мястото на бомбандираната сграда в чест на загиналите, оцелелите и всички, чийто живот е бил променен през злополучната 1995 г. Над 3 милиона души са посетили мястото от 2000 година насам.

Може би най-големият архитектурен шедьовър на Оклахома Сити е сградата на Капитолия на Оклахома Сити. Тя е дом на управниците на щата Оклахома, както и на Върховния съд. Намира се на булевард Линкълн. В самата сграда могат да се видят много произведения на изкуството.

Оклахома Сити е основан през 1889 г. Историята на града разказва за периоди, в които населението е нараствало буквално с 10 хиляди души за няколко часа. Оклахома Сити и тогава е била апетитна територия за новите заселници.

Метрополитната зона на Оклахома Сити е населявана от над 1.2 милиона души. Градът е разположен на много комуникативно място. Около него минават основните пътни артерии към щата Тексас и държавата Мексико. Само на три часа път с кола можете да стигнете до друг впечатляващ град – Далас (Dallas).

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати