Оукланд, Калифорния

01.05.2011

Оукланд (Oakland) е един от най-красивите космополитни градове в света. Сред най-големите му забележителности са невероятният микс от култури, изкуства, музика, езици и кулинарни стилове. Оукланд е осмият по големина в американския щат Калифорния. Намира се на брега на Залива Сан Франциско и представлява един от най-важните портове на Западния бряг.

Паркът, носещ името на небезизвестния автор Джек Лондон (Jack London Square), е изключително разпознавано туристическо място. Намира се до пристанището на Оукланд. На територията му има много атракции, сред които и бившата президентска яхта Протомак (USS Potomac).

Калифорнийският музей в Оукланд е сред най-посещаваните места в града. Чрез него можете да научите интересни факти за историята на американския щат, както и за неговата култура, изкуства, научни традиции и принос. Той е един от малкото, които съчетават експозиции на коренно различни тематики.

Оакланд, Калифорния

В близост до центъра на града се намира езерото Мерит (Lake Merritt). Огромната лагуна привлича хиляди туристи, които могат чрез разходка с лодка да се насладят на красивите градски пейзажи на калифорнийския град. Около него има и пешеходна зона. Освен това водният басейн се използва за много спортни събития – ветроходство, кану и много други. В близост до него се намира атрактивен детски център – „Царство на вълшебствата” (Fairyland). Именно около езерото Мерит са се заселили преди стотици години първите обитатели на днешния Оукланд.

Историческа забележителност на града е имението Dunsmuir House and Gardens. Огромната постройка има 37 стаи, в 10 от които има изящни камини. Сградата е издигната през 1878 г. от архитекта Е. Фрийман в неокласически стил. Въпреки удивителната визия и интериор на имението, най-голямата му атракция са вътрешните градини, които често се използват за много концерти или други събития. Таксата за достъп до историческата забележителност е от 4 до 5 долара.

В Окланд се намира считаното за едно от богатствата на Калифорния - Pardee Home Museum. Великолепният викториански дом първоначално удивява своите посетители с архитектурата си, но впоследствие гостите са очаровани от интериора на сградата и богатите и колекции от артефакти от целия свят.

Оакланд

В близост до музея се намират други много посещавани от туристите места, а именно местността Старият Оукланд, където можете да откриете много запазени викториански хотели. Красивата сграда на Кметството също се намира близо до музея. Тя е издигната през 1917 година и дълги години е била най-високата сграда в Оукланд.

В центъра на града се намира величествената кула Tribune Tower, пострена през 1924 и обновена през 1976 година. Постройката е един от символите на града. 31-метровата 21 –етажна сграда е била използвана за главна редакция на местния вестник Оукланд Трибюн.

По-изследователски настроените гости на града могат да посетят научния център (Chabot Space and Science Center), в които чрез дигитален планетариум могат да се потопят в дълбините на Космоса. На територията му има още три изключително мощни телескопи, чрез които можете да наблюдавате астрономически обекти.

Едно от най-популярните места в околностите на Оукланд, Калифорния е Вулканичният резерват Робърт Симбли. Паркът е разположен на около 660 акра, на територията на живописни възвишения. Вулканични изригвания са сформирали обширни планини в този красив парк. Най-интересен за наблюдение върха Round Top – образуван от застинала лава. За възвишението се счита, че датира от над 10 милиона години.

Няма да сгрешите, ако отделите достатъчно време да посетите местния зоопарк. Той също се намира в покрайнините на града. Паркът се грижи за представители на над 300 вида животни. Най-популярните четириноги са тези от африканската савана, за които е специално пресъздадена тяхната естествена среда. Сурикати, маймуни и хиени са сред най-често срещаните животни в парка. Зелената зона предлага много забавления за малки и големи. Зоологическата градина е отворена всеки ден от 10 до 16 ч., като таксата за достъп е между 7 и 10.50 долара.

Оукланд е създаден през 1852 година. Днес населението на града не надвишава 400 хиляди души. Оукланд се намира само на 13 километра от Сан Франциско. Устието на залива Сан Франциско, дълго само няколко метра, разделя Оукланд от друг привлекателен град – Аламеда.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати