Колорадо Спрингс

03.10.2011
Колорадо Спрингс

Колорадо Спригс (Colorado Springs) е едно от най-красивите места в САЩ, гордеещи се най-вече със своите запазени природни забележителности. Градът е разположен в централната част на американския щат Колорадо.

Колорадо Спрингс се намира на около 1 600 метра надморска височина. Градът е сгушен между планините Пайкс Пийк (Pikes Peak), Чайен (Cheyenne Mountain) и Скалистите планини (Rocky Mountains). Накъдето и да погледнете, всичко, което виждате, са само красиви възвишения.

Колорадо Спрингс е основан през лятото на 1871 година от генерала от гражданската война Уилям Палмър. Днес пред гимназия Палмър е ситуиран величествен монумент на историческата фигура, възседнала своя кон.

Десетки години след създаването си, градът бил наричан „Малкият Лондон”, тъй като устройството и архитектурата на новия американски град много наподобявала тази на британската столица.

Днес старите постройки и салони на града се намират в старата част на града – квартала Олд Колорадо Сити.

Колорадо Спрингс е най-населеният град в окръг Ел Пасо. Жителите му са 416 хиляди души. Отстои само на 100 километра от столицата на Колорадо – Денвър.

В Колорадо Спрингс се намира уважаваната от мнозина Щатска военновъздушна академия, която е и един от символите на града. В престижната институция се намира параклиса Кадет Чапъл (Cadet Chapel). Академията е отворена за гостите на града, стига те да спазват установените правила. Достъпът е свободен. Колорадо Спрингс е с дългогодишни традиции в отбраната и сигурността. На територията му се намират още много военни бази и тренировъчни укрепления.

Градът се гордее още и със съхранените си културни обичаи и развиващите се изкуства. Един от съвременните културни центрове и същевременно забележителност на града е Центърът за изящни изкуства Колорадо Спрингс.

Град Колорадо Спрингс в САЩ

Има няколко музея, които представляват интерес за жителите и разбира се най-вече за гостите на Колорадо Спрингс. Това са Центърът Херитъдж Чайен Маунтин (Cheyenne Mountain Heritage Center), Залата на славата ПроРодео (ProRodeo), Музеят на американския каубой, както и Музеят на пионерите на Колорадо Спрингс. В града се намира още Музеят на парите (American Numismatic Association Money Museum), както и Музеят на въздуха и космоса Питърсън (Peterson Air and Space Museum).

„Градините на Господ”, намиращи се в околностите на града, се невероятни природна забележителност, която не бива да пропускате да посетите. Прочутите червени пясъчни скали, гордо издигащи се около града, със сигурност ще спрат дъха ви. И всичко това съчетано с кристално синьо небе, на фона на което красотата и величието на тези скали стават още по-забележителни.

Друго природно чудо на Колорадо Спрингс са т.нар. „Пещери на ветровете”. Те се намират под земята и е установено, че датират от преди около 500 милиона години. Таксата за достъп до пещерите е между 9 и 22 долара в зависимост от това кой маршрут изберете да разгледате.

В подножието на планината Чайен се намира зоологическата градина на Колорадо Спрингс, където ще имате уникалната възможност да погалите или да нахраните животните. Освен че ще се доближите до дивата природа на неопитомения свят, посещението в парка ще ви открие страхотни гледки към града и заобикалящите го природни красоти. Билетите за зоологическата градина са между 7.25 и 14.25 долара.

В каньона Чайен се намират и „Седемте водопада”, които всъщност представляват една живописна каскада. Още по-впечатляващи водоскоците са през нощта, благодарение на специалното си осветление. Таксата за достъп е от 5.75 до 10.75 долара, в зависимост от времето, през което ще посетите атракцията.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати