Уичита

03.10.2011
Уичита, Канзас

Уичита (Wichita) е най-големият град в американския щат Канзас. Намира се в неговата южно-централната част, около бреговете на река Арканзас.

Наскоро престижни медии поставиха Уичита в топ 10-те градове в Съединените американски щати, които предоставят най-добри условия за живот.

Уичита има редица уникални културни забележителности, голяма част от които са свързани с бита на местните индианци, населявали тези земи. Интересни музеи, добри ресторанти, търговски центрове, паркове и нощни клубове привличат хиляди туристи в Уичита.

Индианският център на Уичита е музеят, който разкрива пъстрото наследство на коренните жители на градчето. Постоянните и временните експозиции представят живота на племената преди и след идването на европейските заселници. Музеят е отворен всеки ден от 10 до 17 ч., като в неделя центърът работи от 13 ч.

В центъра на града се намират няколко интересни забележителности. Сред тях е очарователната сграда и културен дом Конвенционален Център за Изкуства Сенчъри II, която наскоро празнува своята 40-годишнина, Гарвей Център (Garvey Center), както и най-високата сграда в Уичита и в цял Канзас – Епик Център (Epic Center). В центъра на града се намира и старата част на Уичита, наричана Старият град.

Театърът Орфей, построен през 1922 г., Историческият музей Седжуик (Sedgwick), издигнат през далечната 1892 г. и Музеят на световните богатства, също се радват на широк посетителски интерес от местни и гости на града.

Музеят на изкуствата в Уичита е най-големият музей в щата Канзас. Има постоянни експозиции, съставени от над 7 000 произведения на изкуството.

Едно от най-посещаваните места в най-големия град в Канзас е мащабното съоръжение Интръст Банк Арена (Intrust Bank Arena), което е дом както на значими спортни събития, така и на много концерти, конференции и други събития. Арената е разположена в самия център на Уичита. В комплекса има още модерни ресторанти, магазини, разнообразни места за развлечение. Смята се, че това съоръжение е едно от най-добрите в Средния Запад. Закритият комплекс може да побере над 15 хиляди души. Има една от най-добрите акустични системи в света.

Колизеумът Канзас, разположен в северната част на града, също привлича много фенове и туристи. Той е сцена на много турнири, музикални форуми и развлекателни програми. Тази арена обаче е по-малка от Интръст Банк Арена. Вместимостта на "Колизеума" е 12 хиляди души.

Уичита

В града се намира още атрактивен Изследователски център. Мястото е много подходящо за семейни посещения. На територията му са достъпни интересни лаборатории, научни зали и експонати, както и уелнес център, ресторанти, магазини за подаръци, места за пикник. Комплексът е отворен всеки ден без понеделник.

Около Уачита също има какво да се види. Ботаническите градини, намиращи се в околностите на града, са дом на очарователни растителни видове. Градината на пеперудите, Зелената къща, Шекспировата градина са само част от екзотичните атракции на зелената зона. Ботаническият комплекс е отворен от понеделник до петък.

Природният център Грейт Плейнс (Great Plains) също заслужава специално внимание. Посещавайки го, вие ще имате възможността да се докоснете до североамериканската прерия. На територията на комплекса има реки, поточета, езера, гори. Природният комплекс се намира североизточната част на Уичита. Отворен е от понеделник до събота (09:00 до 17:00 ч.).

Зоологическа градина Седжуик (Sedgwick County Zoo), намираща се на северозапад от Уичита, е сред най-популярните открити туристически атракции.

Един от най-подходящите месеци да посетите Уичита е през май, когато в центъра на града, както и в старата част, се провежда колоритният Фестивал на реката. По време на празника всяка година се организират над 70 атрактивни събития.

В Уичита през 20-те и 30-те години на миналия век са основани и до днес функционират едни от най-големите световно известни компании, които произвеждат самолети и други летателни апарати. Ето защо един от популярните прякори на града е „Въздушната столица на света”.

Градът се гордее със своя щатски местен университет, в който се обучават над 15 хиляди студенти.

Уичита е основан през 1870 година. Намира се на 252 километра северно от Оклахома Сити, на 292 км от Канзас Сити, както и на 706 км от Денвър.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини