Мюнстер

29.04.2011

Мюнстер (Münster) се намира в северозападната част на Германия, провинция Северен Рейн - Вестфалия. Той се счита за един от съществените културни и религиозни центрове на този регион. През града преминава красивата река Аа (Aa). Населението на града е около 270 хиляди души.

През вековете Мюнстер е имало значима роля за развитието на страната. Там се подписват важни договори, които решават бъдещето на Германия. Днес уникалнaта сграда на Мюнстерското католическо епископство, изящните постройки и многобройните велоалеи правят Мюнстер апетитна дестинация за хиляди туристи годишно. Често градът е наричан „Велосипедната столица на Германия”.

Мюнстер

Въпреки, че голяма част от града е бил разрушен по време на Втората световна война, днес градският пейзаж е по-скоро старинен. Това е така, защото местните жители и архитекти единодушно са решили да възстановят древните постройки в оригиналния им вид, вместо да строят модерни сгради. Първоначално това тяхно решение било остро критикувано, до днес посетителите на града адмирират местните за блестящото изпълнение на техните намерения.

Мюнстер е основан от мисионера Людгер (Liudger) през далечната 793 година. Всъщност името на града в превод от немски означава „манастир”. Това не е случайно. Мюнстер носи името на религиозния храм, който Людгер създава на тези земи.

Най-голямата забележителност на града е Катедралата Сейнт Пол. Религиозният храм е издигнат благодарение на усилията на основателя на града – Людгер. Архитектурният стил на сградата е римски и ранно готически. За жалост голяма част от постройката е разрушена по време на бомбардировките. Усилията за възстановяването на облика й са категорично успешни. Катедралата е невероятен пример за съчетаване на религия и астрономия. Храмът е успял да съхрани уникален астрономически часовник, датиращ от близо пет века, който се състои от 12 изрисувани астрологични знаци, които проследяват движението на планетите.

Атмосферата на града се допълва и от мелодичния звук, който идва от Катедралата точно в 12 часа.

Църквата Свети Ламберт (St Lambert) също е една от основните забележителности на Мюнстер. Тя обаче има необичаен екстериор. Пред основнта фасада на храма все още стоят три стоманени клетки, в които са били поставени труповете на инициаторите и лидерите на Мюнстерското въстание. Отцепниците проповядвали полигамия и отказване от собственост.

Мюнстер е един от образователните центрове на Германия. Често е наричан „Университетски град”. В града има седем висши учебни заведения, в които учат около 50 000 студенти. Само в най-големият университет на града "Вестфалише Вилхелмс-Университет" (Westfälische Wilhelms-Universität) учат около 42 000 студенти. Една от административните сгради на университета се нарича „Палатът” (Schloss). Величественото здание е издигнато през втората половина на 18 век. Първоначалното й предназначение е било да бъде резиденция на епископите, разпознавана е като Мюнстерското католическо епископство. Днес там се помещава административния център на университета.

Най-популярната улица в Мюнстер е т.нар. „Принципалмаркт” (Prinzipalmarkt). Високите тесни сгради с присъщите им остри върхове създават неповторима атмосфера в германското градче. През вековете поколения търговци са създавали и развивали търговия и занаяти именно на тази улица. Най-древната търговска улица в Мюнстер, създадена през 12 век, е и центърът на „Стария град”. Историческата атмосфера е възобновена в целия си блясък след бомбандировките от 1943 г. В една от готическите сгради всъщност се подписва Договорът за мир на Вестфалия, който през 1648 г. слага край на Тридесетгодишната война.

Друго място, което задължително трябва да посетите, е Културно-историческият музей, както и Природонаучният музей. Музеят на Пабло Пикасо е друга гордост на града. В нея са събрани някои от най-добрите графики на легендарния творец.

На 44 километра северно от Мюнстер се намира градчето Оснабрюк. В близост се намират още Дортмунд – на 61 километра и Билефелд – 62 км. Холандският град Енсхеде е разположен на 60 км на северозапад от Мюнстер.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати