Констанц

29.09.2011
Град Констанц в Германия

Констанц (Konstanz) се намира в една от най-южните точки на Германия. Китното градче граничи със Швейцария.

Градът е прочут най-вече с богата си история и запомнящите се църкви. Предполага се, че първите жители на Констанц са се заселили там още през Каменната ера. Историческите ареали сочат още, че през първи век от новото хилядолетие на територията на германския град римляните създават Константия, на името на римския владетел.

Именно в Констанц през 6 век се провежда първият епископски събор. От тогава насетне германското градче съхранява и развива религиозните си традиции, превръща се в един от най-ранните духовни центрове.

В центъра на Констанц

Всъщност Констанц е единствено място в Алпите, където някога се е провеждал кардиналски съвет за избор на папа (конклав).

Стратегическото значение на града идва и от географското му разположение. Близостта му с река Рейн се оказва ключова за развитието на Констанц. На територията на германския град бързо процъфтява търговията. Констанц е известен с производството на лен и ленени дрехи и аксесоари.

Както стана ясно Констанц се намира в непосредствена близост до Швейцария. Интересна подробност е, че поради близките разстояния със съседната държава по време на Втората световна война германският град остава извън обсега на бомбардировките.

Историята разказва, че по време на нощните атаки всички местни жители оставяли осветлението включено. Така подвели пилотите, които смятали, че са още на швейцарска територия.

Този факт позволил на града да запази многовековните си забележителности. Сред най-интересните места за посещение в Контанц е т.нар. Стар град, където можете да се разходите по старинни улички и да разгледате някои невероятни здания. Много църкви и останки от древни римски укрепления са част от съвременния градски пейзаж на Констанц.

Може би най-голямата забележителност на старинния град е Катедралата в Констанц. Счита се, че храмът е издигнат преди около 13 века. Именно тук през средновековието папа Мартин V встъпва в длъжност. Не само историята на сградата е впечатляваща. Архитектурата й спира дъха.

Боденското езеро от Констанц

Друго много посещавано религиозно място в Констанц е Абатството Петерсхаузен (Petershausen). Зданието датира още от Средновековието.

Сред старинните забележителности на германското градче е и замъка Найдербург (Neiederburg).

Археологическият музей и Музеят Ян Хус (Jan Hus Museum) също са сред местата, които могат да се посетят.

Визитка картичка на града е и Университетът в Констанц. Той се слави с една от най-богатите библиотеки в света. Този факт не бива да ни учудва, тъй като в продължение на векове местни дейци са съхранявали с почит литература и записки от отминали и настоящи времена. Близко до университета се намира и красивата местна ботаническа градина. По данни на образователната институция университетската библиотека е дом на над 2 милиона книги.

Студентите придават неповторима динамична атмосфера на иначе старинния град.

Интересно е да се отбележи, че граничният германски град е родно място на прочутият Фердинанд фон Цепелин – изобретателят, създал цепелините.

Днес в градчето живеят около 85 хиляди души. Констанц е разположен в западния край на Боденското или наричаното още Констанцското езеро (Lake Constance).

В близост до Констанц се намира германският индустриален град Зинген (Singen).

4.5
Общо 8 гласували
5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати