Лексингтън

06.10.2011
Лексингтън, Кентъки

Лексингтън (Lexington) е град, разположен на територията на щата Кентъки. Лексингтън е шестдесет и третият по население град на територията на Сащ. Градът е известен като Конската столица на света (Horse Capital). Той е разположен в сърцето на района Блуграс (Bluegrass region). Населението на града възлиза на 295 803 души.

Историята на града започна през 1775 година, когато е основан Лексингтън. Той се намирал на територията на Вирджиния. През 1792 година градът преминал към територията на новооснования щат Кентъки. Градът бил основан от празнуващи граничари. Те разположили лагера си на Елкърн Крийк (Elkhorn Creek), който днес се намира на територията на града. Те празнували победата на колонистите в битката за Лексингтън, който се намира в щата Масачузетс (Massachusetts). Вдъхновени от тази победа, те кръстили мястото, където направили бивака си, Лексингтън.

Индианците нападнали лагера и той останал необитаем за четири години. През 1779 година двадесет и шест военни пристигнали тук, за да издигнат форт. Той станал известен като Станцията Брайън (Bryan Station) и се превърнал във важна стратегическа точка. Колонистите защитавали форта от нападките на индианците, а след това и на британците.

Град Лексингтън бил официално основан през 1782 година. През 1790 година тук била построена първата баптистка църква. През 1829 година Лексингтън се превърнал в един от най-големите и най-богати градове. На територията на града имало много интелектуалци и хора на изкуството, което дарило града с наименованието Атина на Запада (Athens of the West).

На територията на града се появил и първият милионер, Джон Хънт (John Hunt). Разрастването на града било прекъснато от ужасяваща епидемия на холера през 1833 година. От общо седем хиляди души население загинали над петстотин човека, и то в рамките само на два месеца. През 1848 година имало още една епидемия от холера. Болестта била разпространявана посредством пиене от заразени съдове. По онова време обаче хората не разбирали защо трябва да пият от отделни чаши, а и не всеки имал възможност да се храни със собствени прибори. По-богатите хора напускали града веднага щом се разразявала поредната епидемия.

Град Лексингтън

На територията на Лексингтън било разпространено робството. Робите били използвани за общи работници и за слуги на богатите и аристократите. През петдесетте години на деветнадесети век имало толкова много роби, че Лексингтън станал известен като градът с най-много роби на територията на щата Кентъки. На територията на града обаче живеели и доста чернокожи, които били свободни хора.

Много известни хора прекарали част от живота си в Лексингтън. Сред тях е американският президент Ейбръхъм Линкълн (Abraham Lincoln). Съпругата на Линкълн била родена и израснала в Лексингтън, затова президентът на Съединените Щати често посещавал града заедно със съпругата си, която била силно привързана към родното си място.

През 1935 година на територията на Лексингтън е построена една от първите клиники за лечение на наркомани. След години клиниката била трансформирана във федерален затвор.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати